By April 9, 2013

Proširene vene na nogama (uzrok, simptomi, lečenje)

Prosirene vene na nogamaJavlja se na nogama. Od proširenja oboleva uglavnom velika kožna vena noge sa svojim ograncima.

Uzroci koji dovode do proširenja vena su različiti. Jedan od glavnih uzroka je urođena, često nasledna slabost zida vena. Na ovaj se uzrok nadovezuje zastoj krvi u venama, prouzrokovan nekom smetnjom ili dugim stajanjem. To je čest slučaj kod žena za vreme trudnoće, ili kod pekara, kelnera i drugih profesija čiji je rad skopčan sa dugim stajanjem. Slabi zidovi vena popuste pod pritiskom krvi i počnu da se šire, dostižući ponekad deoljinu prsta na ruci. Proširenje nije podjednako duž cele vene, negde je jače, a negde slabije izraženo. Vene pri tom postaju duže i krivudave, tako da ponekad viđamo noge pokrivene spletom proširenih i iskrivudanih vena.

Simptomi. Prvo se primeti da vena nije prava, nego vijugava kao zmija. Zatim se na venama postepeno javljaju manji čvorići, koji postaju sve veći i veći. Usled; pritiska zena koža postaje tanja, tako da.se čvorići prosijavaju. krrznju kao plava zrnca. Pri najmanjoj povredi ovi čvorići mogu da prsnu, izazivajući vensko krvarenje. Ovo krvarenje lako zaustavimo čvrstim zavojem i pritiskom na mestu povrede

Usled usporenog krvotoka u proširenim venama može lako doći do zgrušavanja krvi. Na podkolenicama se usled proširenih vena često otvaraju rane na koži, koje teško zarašćuju. Boja kože oko ovih rana je tamna.

Oboleli od proširenja vena žale se na umor u nogama, osećaju da su im noge teške, ne mogu ni da hodaju ni da stoje, imaju često grčeve i bolove u listovima i noge im trnu. Zastoj krvne tečnosti (limfe) u tkivu izaziva veće ili manje zadebljanje noge. U najtežim slučajevima bolesniku noge postaju kao u slona, i tu bolest zovemo „elefantijaza’.“

Naročite predohrane protiv proširenja vena nema. Osobe koje su sklone proširenju vena treba da se klone dugog stajanja i hodanja; treba da izaberu profesiju gde’se ne mora stajati i hodati. Trudne žene treba da nose zavoje ili gumene čarape koje pritiskuju zidove vena i sprečavaju zastoj krvi. Zavoje i gumene čarape treba noću skidati, i postaviti noge na jastuk. Tako se krvotok olakša, a koža oporavi od pritiska.

Ako su proširene vene već izražene, lečenje treba otpočeti što pre. Proširene vene se leče injekcijama koje zatvaraju šupljinu vena. Ako je proširenje vena uzelo velike razmere, onda se one operišu, a posle operacije zaostala proširena mesta leče se injekcijama.

ZAPALJENJE PROŠIRENIH VENA (Trombophlebitis)

Proširene vene i tkiva oko njih mogu da se inficiraju i zapale. Ta zapaljenja mogu biti vrlo dosadna, jer se često ponavljaju, i to ne uvek na istom mestu, nego se sele s jednog mesta na drugo.

Lakše slučajeve tromboflebita raspoznajemo po tome što je proširena vena u dužini od nekoliko santimetara otvrdnula – zadebljana i na pritisak bolna. Koža preko vene je lako crvena i
malo natečena.

Događa se da se zgrušana krv u proširenoj veni zagnoji. Koža preko zagnojene vene je jako crvena, vena, koja je ranije bila tvrda, razmekša se, zgrušana krv se pretvorila u gnoj. Oboleli tada ne može da hoda, temperatura se penje na 39°C Inficirana zagnojena krv može se isprazniti u duboku venu noge i izazvati trovanje krvi sepsu.

Tromboflebiti se leče ležanjem i hladnim oblozima, pri čemu nogu treba držati visoko na jastuku. Od lekova se daju sulfatijazol ili antibiotici. Zagnojeni tromboflebit se leči 0peracijom, zbog čega se bolesnik mora prevesti u bolnicu.


Posted in: Bolesti krvi

Comments are closed.

shared on wplocker.com