By April 10, 2013

Ekcem kože kod dece i odraslih

Jedno je od najčešćih oboljenja kože, i javlja se u. akutnom i hroničnom obliku. Od njega obolevaju i deca i odrasli, bez obzira na pol. Pojavljuje se najčešće na otkrivenim delovima tela: na licu i pa rukama, a može se javiti na više mesta istovremeno, ređe po celom telu. Znaci ekcema su vrlo raznovrsni, jer su, izgleda, i uzročnici ekcema različiti. Neki ljudi imaju sklonost da često dobijaju ekcem.

Simptomi. Ekcem se obično razvija lagano. Prvo se opazi crvenilo sa lakim svrabom i malim otokom, a zatim se javljaju sitni čvorići, koji se brzo pretvaraju u sveže mehuriće ispunjene bistrom tečnošću. Ovi mehurići su veliki kao glava čiode, a mogu dostići i veličinu zrna graška. Kada ovi mehurići posle izvesnog vremena prsnu, na njihovom mestu se stvara promena na koži, koja tu izgleda kao da je zguljena, crvena i vlažna, vrlo često krvava i pokrivena tankim slojem gnoja. Ova tečnost iz mehurića, kada se pomeša sa gnojem.i sukrvicom, stvara na površini tvrde, žute kraste.

Ekcem-koze-kod-dece-i-odraslih

Ovo oboljenje može posle izlečenja da se vrati, sa istim promenama, na istom mestu, i da pređe u hronično stanje, koje može da traje veoma dugo.

Lečenje se sprovodi raznim oblogama i mastima, a po savetu i pod nadzorom lekara dermatologa.

Hronični ekcemi mogu da se pojave na koži celog tela, ali češće oko usana, na očnim kapcima i iza ušnih školjki. Kod žena se često viđa ekcem na dojki, koji je najčešće posledica neizlečene ili rđavo lečene šuge. Na polnim organima (u predelu mošnica kod muškaraca, a kod žena na usminama) mogu se videti ekcemi u akutnoj ili hroničnoj formi, sa crvenilom, vlažnim otokom i nesnosnim svrabom. Ovi ekcemi mogu da traju godinama, i pored svestranog i pažljivog lečenja. Sličan ovima je i ekcem koji se javlja kod odraslih oko čmara. Ekcem čmara je dugotrajan, i bolesnici su često očajni zbog nepodnošljivog svraba.

Uzroci pojave ekcema nisu utvrđeni, ali su po svoj prilici različiti. Pored lokalnog uticaja raznih nadražujućih sredstava na kožu, veliku ulogu u pojavi ekcema igra svaka preosetljivost organizma na izvesnu hranu ili dodir sa raznim materijama.

Izuzetan značaj ima ekcem kod male dece i novorođenčadi. Naročito kod napredne i dobro hranjene dece često se viđaju ekcematozne promene, suve ili vlažne, na obrazima, na kosmatom delu glave i po celom licu. Ovu vrstu ekcema u narodu nazivaju „fircig“. Kod obolelog deteta prvo se javlja crvenilo po celom licu, a potom laki otok. Koža je vlažna i napeta, Zatim se stvaraju mehurići, a pošto oni prsnu, ostaju žute kraste, koje pokrivaju celo lice, a katkad i kosmati deo glave. Zbog svraba, dete češanjem prenosi rukama bolest i na zdrava mesta. Najčešći uzrok ekcema odojčadi je nepravilna ishrana i neuredno pražnjenje creva, a često i nepodnošljivost i preosetljivost organizma kad su u pitanju izvesne namirnice (jaja, mleko,.meso, čokolada itd.). Kad se uredi detinja ishrana i stolica, ekcem iščezne veoma brzo.

Lečenje akutnog ili hroničnog ekcema treba isključivo poveriti specijalistima dermatolozima, koji će svaki slučaj pažljivo ispitati i odrediti odgovarajuće lekove.


Tags:, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Posted in: Kožne bolesti

Comments are closed.

shared on wplocker.com