By April 11, 2013

Najčešće kožne bolesti

IMPETIGO (GNOJNO ZAPALJENJE KOŽE)

Pored već opisanih gljivičnih oboljenja postoje i mnoga druga oboljenja kože, od kojih su neka prouzrokovana bakterijama — klicama, a za neke se još ne zna pravi uzrrčnik. Na čovečjoj koži žive mnoge bakterije koje mogu, ali ne moraju, da izazovu kožno oboljenje. Među njima su najčešće stafilokoke i streptokoke.

Impetigo je veoma često kožno oboljenje izazvano bakterijama streptokokama i stafilokokama. Klice ulaze kroz sićušne povrede kože u njen površinski sloj, i tu stvaraju gnojna zapaljenja, koja se šire na raznim delovima tela. Oboljenje se vrlo često viđa kod dece po licu, na rukama, na debelom mesu i potkolenicama, u obliku okruglih, crvenih, vlažnih i žutih gnojavih krasta. Žuto-zelene, sasu šene gnojave kraste dosta svrbe, i oboleli češanjem lako prenosi bolest na okolna mesta. Zbog toga što se lako prenosi, ova bolest se često viđa u školama i dečjim domovima. Najčešće obolevaju deca, zato što je njihova koža osetljivija nego koža odraslih.

Naročito je osetljiva koža odojčadi; kod njih ovakve gnojave kraste mogu stvoriti veoma teške promene na koži i zahvatiti kožu celog tela, a time dovesti u opasnost život deteta.

U nekim slučajevima mogu klice prodreti duboko u kožu; tada se bolest komplikuje i stvaraju se duboke gnojne rane ili čirevi. Ove duboke promene javljaju se naročito kod osoba koje se ne leče i kod kojih su rđavi životni i radni uslovi. Lečenje ovog oboljenja treba poveriti lekaru specijalisti.

MLADALAČKO GNOJNO OBOLJENJE LICA (AKNE)

akne na ledjima, vratu, licu, zadnjici, nosu, čelu, zadnjici

Ovo oboljenje dosta često se javlja kod muškaraca i devojčica u početku puberteta. Po celom licu, a često i po leđima, javljaju se gnojavi čirići; između njih vide se i crne tačkice, miteseri. Ovo oboljenje najčešće se javlja kod osoba sa masnom kožom, koja služi kao podloga za razvijanje klica — stafilokoka i streptokoka. Ako se ne leči, i to kod lekara specijalista, može da se proširi po celom licu i vratu, tako da stvara i veće zagnojene čireve, koji veoma ružno izgledaju; uz to se kod takvih osoba stvaraju i teški kompleksi. Za lečenje treba upotrebljavati razne sumporne i živine masti, anti biotike, autovakcinu i druga sredstva koja može odrediti samo lekar dermatolog. Ne treba nikad cediti prstima gnojave bubuljice. Začine i alkoholna pića treba izbegavati.

BRADAVICE 

bradavice na rukama, na stopalima, glavi, vratu, jeziku, prstima

Banalne, obične bradavice javljaju se naročito na poleđini šaka i prstiju,, a veoma često i oko noktiju, i to obično u većem broju. Zarazne su i prenose se sa jednog mesta na drugo. Inkubacija traje od tri nedelje do tri meseca. Uzročnik je jedan virus. Na tabanima se javljaju iz mehaničkih uzroka bradavice na onim mestima na kojima se taban oslanja na zemlju pri hodu. I jedne i druge bradavice leče se električnom sagorevanjem ili običnom kauterizacijom usijanim gvožđem. Mogu se uspešno sagoreti i salicil-lepkom ili azotnom kiselinom, i to u ambulantama i kožno-veneričnim dispanzerima.

Jedna naročita vrsta bradavice javlja se kod dece na licu. Ove bradavice su ravne i ne odskaču mnogo od kože; leče se 5 /o salicilno- rezorcinom mašću. Može se primeniti i rendgensko zračenje ili sleđivanje (krioterapija).

Kod starijih osoba vide se često na leđima, u velikom broju, bradavice zagasite boje, meke, koje se leče sagorevanjem, kao i obične bradavice.

DISHIDROZA

dishidroza kako nastaje, na rukama, na stopalima, na nogama, narodni lek

Dishidroza je lakše oboljenje kože ruku i nogu, naročito dlanova i stopala. Javlja se najčešće s proleća i jeseni, i to obično u isto vreme na obe ruke ili na oba stopala. Iz početka se na mestu oboljenja oseti toplina, svrab i zategnutost kože; zatim se po]ave, bez zapaljenja, mehurići, koji retko prskaju, već se sasuše i perutaju. Mehurići se ponekad spoje, pa se načine plikovi koji se mogu zagnojiti i inficirati.

Noge i ruke treba držati čisto i kupati u rastvoru hipermangana. Mogu se staviti burovi i borni oblozi, kao i razne antibiotičke masti. Bolest prolazi bez posledica, ali se često vraća.


Tags:, , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Posted in: Kožne bolesti

Comments are closed.

shared on wplocker.com