By April 12, 2013

Kožne bolesti kose – ćelavost, seboreja, masna koža, suva perut, seda kosa

Kosa pokriva teme, potiljak i slepoočne predele glave. Svaka dlaka ima, kao što je već rečeno, stabljiku i koren. Stabljika dlake ili kose nalazi se iznad površine kože, dok je koren u dubini kože. Boja, gustina i oblik kose različiti su prema rasi i polu. Kosa se opadanjem obnavlja. U proleće i u jesen kosa opada više nego obično. Dlake na vrhu glave i na potiljku žive 5 do 6 godina, dok dlake nad čelom i slepoočnicama žive 2 do 4 godine. Život dlaka na glavi je ograničen, i ispadanje kose od 10 do 30 dlaka na dan smatra se kao normalno. Ako ispada preko 30 dlaka dnevno, onda treba pomisliti na nesto nenormalno, opasno, na skoru ćelavost.

Dlaka na glavi izrasta otprilike 1cmza mesec dana. Ženska kosa koja dostigne 70cm dužine stara je 6 godina, a pošto obično ne postoji duža, time se zaključuje da se kosa obnavlja svakih 6 godina. Obnavljanje kose ne događa se istovremeno, nego postepeno, pa neke dlake ispadaju pre, a neke kasnije. Trepavice i obrve vrlo su kratkog veka (1 do 2 meseca).

ĆELAVOST

ćelavost kod muškaraca 1

Može da se javi čak odmah po rođenju, ali su to vrlo retki slučajevi. Ona se može javiti posle izvesnih zapuštenih i rđavo lečenih gljivičnih oboljenja i gnojnih zapaljenja.

Ćelavost je vrlo često nasledna. Opadanje kose javlja se često posle zapaljenja pluća, gripa, a naročito posle trbušnog tifusa. Kosa može da opada i u drugom stadijumu sifilisa u vidu okruglih golih površina, a ponekad u čitavim pramenovima. Neki otrovni lekovi (živa, arsenik i drugi) mogu takođe izazvati naglo. opadanje kose. Kod porodilja se 3 do 4 meseca posle porođaja može javiti opadanje kose u jačoj meri.

Svako takvo opadanje kose prolaznog je karaktera, i ako se preduzme pravilno lečenje, kosa će se skoro potpuno obnoviti i narasti. Ovi gore nabrojeni slučajevi opadanja kose čine svega 10% slučajeva. u ostalih 90% slučajeva za uzrok opadanja kose smatra se seboreja (masna koža).

SEBOREJA (MASNA KOŽA)

seboreja masna kosa 2

Seboreja je prouzrokovana prevelikim lučenjem lojnih žlezda, tako da kosa postaje suviše masna. Misli se da kod seboreje važnu ulogu igra jedan sićušan bacil. Seboreja se javlja i na licu, oko nosa, na koži čela i iza ušnih školjki. Po koži lica vide se često i sitne crne tačkice (miteseri), koje su posledica masne kože. Ako se iz tih mitesera istiskuje prstima lojna sadržina, mogu se na njihovom mestu javiti manje ili veće gnojne infekcije.

Prvi znaci seboreje .počinju u doba polne zrelosti, a prvi znaci seboreične ćelavosti između 17. i 19. godine. Kod, seboreje kosa je masna, i postepeno opada sve više i više. Leti je opadanje kose obično jače i ograničeno na izvesne delove glave. Na tim delovima, obično na vrhu glave, dlake se lako čupaju. U težim slučajevima, a naročito ako lečenje nije na vreme početo, opadanje kose se produžava za nekoliko godina. Dlake brade i brkova u slučaju ovih oboljenja nikad ,ne ispadaju, već su čvršće i otpornije. Seboreično opadanje kose pogađa mlade osobe ispod 25 godina. Seboreja i opadanje kose javljaju se i kod žena, ali kod njih kosa ne opada potpuno ni sa jednog dela glave i nikada ne prouzrokuje ćelavost.

Najbolje rezultate u lečenju seboreje daju preparati sumpora u masti, vodi i alkoholu. Lečenje seboreje može da traje po nekoliko meseci;što je osoba mlađa, lečenje mora da bude energičnije. Pored lokalnog lečenja preporučuje se. uzimanje raznih vitamina i injekcija kortizonskih preparata.

SUVA PERUT

suva perut 3

Neprijatno je i često oboljenje, sastoji se u sitnom ljuštenju površinskog sloja, koje daje izgled nečiste kože. To se oboljenje potpuno razlikuje od seboreje. Kod peruti koža glave je potpuno suva, a kod seboreje masna. Perut se.javlja obično u 11. i 12. godini kod dečaka i devojčica, i to po celom kosmatom delu glave. Ljuspice peruti češljanjem se lako skidaju, a na njihovom mestu stvaraju se nove. Pranjem, sapunom i vodom perut se može odstraniti, ali se u roku od 48 časova ponovo nagomilava na istim mestima. Češanjem se pojedina mesta na glavi mogu inficirati,, pa može doći do pojave gnojnih infekcija. Za lečenje suve peruti upotrebljavaju se masti i losioni koji sadrže sumpor, salicilnu kiselinu, rezorcin itd. koje će odrediti. lekar dermatolog. . .

SEDA (BELA) KOSA

seda kosa 4

Normalna je pojava kod ljudi u zrelije doba. Tumači se gubljenjem pigmenta u dlakama. Kosa počinje da sedi otprilike posle 40. godine. Sedenje kose je vrlo često nasledno i može da počne ranije ili kasnije. U toku teških hroničnih i dugotrajnih oboljenja kosa može potpuno da osedi i pre vremena.


Tags:, , , , , , , , , , , , , ,
Posted in: Kožne bolesti

Comments are closed.

shared on wplocker.com