By April 13, 2013

Vašljivost kose (vaške)

Kao paraziti na čoveku žive tri vrste vašiju: vaš glave, vaš tela, koja živi na rublju i odelu, i vaš koja živi u predelu polnih organa (stidna vaš). Sve tri vrste vaši razlikuju se po obliku i po tome što žive na raznim delovima čovečjeg tela. Vašljivost se javlja naročito u sredini gde su rđave higijenske prilike, gde vladaju siromaštvo, neprosvećenost i rđavi uslovi života.

Vaš glave živi u kosmatom delu glave, a retko u bradi. Moć razmnožavanja joj je velika. Za dva meseca jedna vaš može da ima 7 000 do 9 000 potomaka. Jaja vaši, gnjide, prilepljena su za dlaku pomoću naročite lepljive mase. Vaš glave prenosi se neposrednim dodirom ili preko raznih predmeta: češlja, četke, kape, maramice itd. Ove vaši su naročito rasprostranjene među školskom decom. Ujedi vašiju izazivaju svrab i češanje.

Vasljivost-kose-vaske

Češanjem prljavim noktima stvaraju se ogrebotine, koje se mogu inficirati i izazvati duboke i prostrane promene na glavi. Od tih gnojavih promena javljaju se zapa ljene i bolne žlezde na vratu. Za uništavanje vašiju kod muškaraca. najbolje je kosu ošišati, a kod devojčIca skratiti, zatim je češljati gustim češljem, i oprati sapunom.i toplom vodom u koju treba dodati vinsko sirće. Preporučuje se posipanje praškom DDT (diditi).

Vaš tela se prenosi preko rublja, odela i posteljine ili neposrednim dodirom. Najčešće se nalazi u rublju, neposredno uz kožu tela, i krije se u šavovima rublja i odela. Gnjide ovih vaši nalaze se obično na dlakama tela ili na končićima rublja i odela. Moć razmnožavanja im je vrlo velika. Jedna ženka može za dva meseca da izleže 9 000 do 10 000 potomaka. Živi 15 do 20 dana. Bez hrane može ostati 3 dana.

Otporna je prema hladnoći. Na temperaturi preko 80 C° ugine. Ove vaši ujedaju najviše uveče i preko noći. Mesto ujeda zacrveni se i malo otekne. Usled jakog češanja i upale kože od ujeda koža postaje razgrebana, hrapava, i dobija naročitu plavkastu boju, a pokriva se krasticama i ljuspicama. Ogrebotine često zagnoje. Ova vaš prenosi pegavac. Uništavanje vašiju vrši se dezinfekcijom odela i rublja u naročitim aparatima, pomoću pare ili vrelog vazduha. U posteljnom i običnom rublju vaši ćemo uništiti ako rublje nekoliko minuta prokuvamo u vodi koja vri. Odlično je sredstvo DDT-prašak, kojim se zasipa rublje i odelo. No za suzbijanje vašljivosti po selima i zabačenim mestima najvažniji je rad na zdravstvenom prosvećivanju.

VAŠLJIVOST POLIIH ORGANA (STIDNA VAŠ)

Stidna vaš živi na dlakama polnih organa, a može se naći i na dlakama u pazušnoj jami ili na dlakama butine ili grudi, a ponekad u obrvama i trepavicama. U kosmatom delu glave ova vaš se nikad ne nalazi. Stidna vaš se vrlo često drži na dlakama pomoću nogu, na kojima ima neku vrstu kopčica, tako da se vrlo teško može odvojiti.

Moć razmnožavanja joj je mnogo manja nego kod ostalih; vaši. Ujedom izaziva jak svrab i ostavlja plavkaste pege, koje traju po nekoliko dana. Od svraba i češanja retko se viđaju veće ogrebotine i zapaljenja. Stidne vaši se prenose najčešće pri polnom snošaju ili upotrebom postelje i rublja koji su služili osobi zaraženoj stidnim vašima. Za uništavanje stidnih vašiju upotrebljavaju se živina mast i DDT-prašak.


Tags:, , , , , ,
Posted in: Kožne bolesti

Comments are closed.

shared on wplocker.com