By April 13, 2013

Velike boginje

Velike boginje kako se prenoseVelikih boginja u našoj zemlji nema više. Na njih nas još podsećaju samo izvesne osobe čije je lice pokriveno ožiljchota od boginja, pa i takve sve ređe susrećemo. Velikih boginja više nema ni u drugim kulturnim zemljama. Međutim, one su pravile pravu pustoš među ljudima pre nego što je uvedeno cepljenje protiv njih. I sada ih ima u nerazvijenim zemljama, gde nije uvedeno i gde se ne sprovodi obavezno cepljenje, i otuda se s vremena na vreme raznose u vIdu manjih epidemIja i u najrazvijenije zemlje.

Naročito otkad je uveden veoma razgranat avionski saobraćaj, koji omogućuje prenošenje bolesnika na velika odstojanja još dok su u inkubaciji i dok na njima još nema nikakvih znakova bolesti. Na taj način su velike boginje unošene poslednjih godina u većinu evropskih zemalja. Zbog opasnosti od takvog prenošenja bolesti zavedena je kontrola putnika na granicama svih zemalja.

Za svoj spas od velikih boginja čovečanstvo duguje velikom engleskom lekaru Dženeru, koji je uveo cepljenje protiv velikih boginja još u vreme kada se nije mnogo znalo o uzrocima oboljevanja od zaraznih bolesti.

Velike boginje su jako prilepčiva bolest. Uzročnik bolesti je virus čiji oblik nauka još nije utvrdila. Bolest je teška i teško se leči. Počinje drhtavicom, visokom temperaturom i jakim bolovima u glavi, kičmi i trbuhu, povraćanjem i zatvorom. Posle 2 do 4 dana po telu izbije veliki, krupan osip, koji se ubrzo pretvori u plikove. Plikovi uskoro zagnoje i na njihovom mestu se otvore ranice od kojih ostaju ružni ožiljci, koje vidimo na licu osoba koje su preležale ove boginje.

Bolest se prenosi neposredno sa bolesnika na zdrave. Prijava oboljenja je po zakonu obavezna i svaki bolesnik oboleo od velikih boginja mora se preneti u bolnicu radi izolacije i lečenja. Po međunarodnim propisima, velike boginje su karantinska bolest.

Najvažnija zaštitna mera je cepljenje, koje je kod nas obavezno. Cepljenje vrše lekari svakog proleća i jeseni. Cepe se sva deca rođena prethodne godine, ukoliko su napunila 3 meseca života. Deca se cepe ponovo kada treba da pođu u osnovnu školu, a cepe se i vojsci kada stupe na odsluženje vojnog roka.

Zbog novih mogućnosti za prenošenje velikih boginja iz krajeva gde ih još ima, vakcinacijom bi moralo biti obuhvaćeno svako dete.

Cepivo se za celu našu zemlju priprema u Zavodu za proizvodnju cepiva u Zagrebu.


Posted in: Zarazne bolesti

Comments are closed.

shared on wplocker.com