By April 15, 2013

Oboljenje plućnih žlezda (povećanje)

Povećanje plućnih, ili hilusnih, žlezda. U plućima, na mestu gde se dušnik račva, nalaze se plućne, ili hilusne,, žlezde. Zadatak hilusnih žlezda je višestruk, ali jedna od njihovih glavnih dužnosti je zaustavljanje klica koje pokušaju da iz pluća prodru.u druge delove tela. Prema tome, plućne žlezde su jedna vrsta brane koja nas zaštićuje od najezde Kohovih bacila.

Kada Kohovi bacili napadnu pluća, dolazi do povećanja hilusnih žlezda. Vrlo često se događa da se prvobitno oboljenje na plućima zaleči,. a oboljenje na žlezdama ostane, i tada nastaje hronično oboljenje plućnih žlezda.

Povećanje plućnih žlezda je uglavnom dečja bolest i javlja se većinom u školsko doba, no to ne znači da odrasli ne mogu bolovati od ove vrste tuberkuloze. Bolest je češća u gradovima nego u selima, a isto tako više se nalazi u nizinama nego u brdovitim krajevima. Primećeno je da se osobito često javlja kod seoske dece kad se presele u grad a i kod odraslih, ako već nisu bolovali od neke vrste tuberkuloze.

Oboljenje-plucnih-zlezda

Deca koja imaju povećane plućne žlezde obično su bledunjava, sa nešto povećanom gornjom usnom i nadraženim nozdrvama; čestoboluju od lakog zapaljenja očiju. Vrlo često postoje sitne, tvrde i bezbolne žlezdice na vratu. Ponekad su ta deca telesno zaostala i mršava, ozbiljna i suviše mirna za svoje godine.

Kašalj je vrlo čest, ponekad sličan velikom kašlju, a ponekad. promukao i dubok. Postoji lako zactivanje pri igranju i gimnastici,, i često se javlja bronhitis.

Gubitak apetita gotovo je stalan, a može postojati i povraćanje sa prolivom. Grudni koš je mršav, uzan. Temperatura je neredovna, nestalna i promenljiva, uglavnom nešto preko 37° C. Treba je meriti nekoliko dana redom, i to više puta dnevno, da bismo saznali da se pojavljuje povremeno. U drugim slučajevima temperatura je stalna, kreće se između 37° i 38° C i može da traje nedeljama. Znojenje je i ovde blago, obično posle ponoćl, pred zoru.

Ukoliko se žlezde ne izleče, može doći do prave žlezdane tuberkuloze, sa stvaranjem gnoja koji se izbacuje u obliku šlajma. Taj gnoj može da se spusti u pluća i da tamo prouzrokuje novu plućnu tuberkulozu.

Kao i svako drugo tuberkulozno oboljenje, povećanje plućnih žlezda može se stišati, pa i izlečiti, a može se i ponovo probuditi. Ako se oboljenje ponavlja, može dovesti do daljeg širenja tuberkuloze, bilo na pluća bilo na druge organe. Sa plućnih žlezda tuberkuloza se često širi na kičmenu moždinu, kosti i zglobove.


Tags:
Posted in: Tuberkuloza

Comments are closed.

shared on wplocker.com