By April 17, 2013

Kako se zaštititi od sunčanice i toplotnog udara na letovanju

Kako biste proveli nastupajuće leto što bezbrižnije potrebno je da povedete računa, odnosno predupredite različite neprijatnosti koje mogu da vas zadese prilikom odmora.

Najčešći su ujed insekata i sunčanica, odnosno toplotni udar. Zato je važno zaštititi se na adekvatan način i od jednog i od drugog, ukoliko je moguće.
Kada su ujedi insekata u pitanju, najbolje je da pre nego što krenete na odmor odete do neke apoteke i potražite odgovarajuća sredstva za zaštitu od ujeda insekata, ali i različite kreme koje mogu da vam pomognu nakon što vas zadesi ova neprijatnost.

zastitita od suncanice i toplotnog udara

Što se prevencije sunčanice i toplotnog udara tiče, tu je gotovo sve u vašim rukama. Jedino što je neophodno da kupite jeste zaštitna krema, odnosno mleko za sunčanje sa visokim faktorom zaštite.

Stručnjaci preporučuju da se svi, a naročito najmlađi ne izlažu nepotrebnom sunčevom zračenju, a koje je posebno štetno u periodu između 11 i 16 časova. Zato je najbolje da na plažu idete u ranijim jutarnjim časovima i popodnevnim.
Ako ste, pak od onih što žele čitav dan da provedu na plaži, valjalo bi da u ovom periodu ipak ostanete u tzv. Šarenoj hladovini. Pa ipak, ako imate naročitu želju da se okupate baš u ovom periodu, ne zaboravite ni u kom slučaju da se dobro namažete kremom za sunčanje sa visokim faktorom zaštite.
Takođe, preporučljivo je da tokom čitavog dana nosite naočare za sunce i kačket ili kapu.

Osobe svetlije puti su naročito izložene mogućnosti dobijanja sunčanice ili toplotnog udara. Zato za sve, a posebno za njih i decu važi pravilo da treba biti umeren kada je boravak na suncu u pitanju, prvenstveno u periodu od 11 do 16 časova.

Ukoliko i dođe do sunčanice, potrebno je raskomotiti se i unositi dovoljnu količinu tečnosti, kako bi se telo rashladilo. Kako su prateći simptomi sunčanice mahom glavobolja i povraćanje, može da se dogodi da vam bude potreban i lek protiv bolova ili antipiretik. Uz to, posebno kod dece, za snižavanje temperature može se koristiti tuširanje mlakom vodom. Dok sunčanica ne prođe treba odmarati i leškariti, a najbolje u zatamnjenoj prostoriji.

Kako biste izbegli ove moguće neprijatnosti, proverite i kakvo vas vreme očekuje u periodu kada ste planirali da idete na godišnji odmor. Na taj način ćete izbeći, sa jedne strane mogućnost da bude previše toplo, a sa druge nećete pogrešiti ukoliko pomerite datum odmora, jer meteorolozi predviđaju padavine u željenom periodu. Bilo kako bilo, svakako očekivana vremenska prognoza za period u kom želite da odete na letovanje umnogome može da vam olakša. Ako tome dodate i nabavku neophodnih sredstava zaštite, pretpostavljam da nećete imati neprijatnih iznenađenja. Ne zaboravite da ponesete i neke od važnih „sitnica“, poput: zavoja, gaza, spreja za brže zarastanje rana i sličnih stvari, posebno ako idete sa svojim mališanima.

A najvažnije od svega: iskoristite odmor na pravi način! Potrudite se da zaista „napunite baterije“ i vratite se odmorni i veseli. Jedino tako ćete shvatiti koliko redovan godišnji odmor na željenom mestu, uz pravo društvo ima neprocenjivo blagotvoran efekat na stanje celokupnog organizma i zdravlja uopšte.


Posted in: Kožne bolesti

Comments are closed.

shared on wplocker.com