By April 18, 2013

Zašto je važna pravilna nega zuba od samog rodjenja deteta

Razdoblje koje traje do treće godine života I prevencija u ovom razdoblju usmerena je na pravilno uzimanje hrane, koja treba da bude raznovrsna, a kako niču mlečni zubi, i sve čvršća. Između 12. i 18. meseca, kada su se pojavili mlečni kutnjaci, dete već treba i mora da žvaće. Najkasnije u ovom razdoblju refleks sisanja dete treba da zameni refleksom žvakanja. Pravilno, snažno i temeljito žvakanje doprinosi opštem telesnom razvitku i povećanoj otpornosti zuba prema karijesu. Ako u ovom razdoblju dete ne uzima čvršću već kašastu hranu, u kasnije doba tako hranjeno dete neće dovoljno žvakati, nego gutati. Ova opasnost povećava se širom upotrebom miksera u domaćinstvu.

nega zuba kod dece

Posebnu pažnju u ovom razdoblju treba obratiti na prevremeni gubitak zuba. Pod ovim se podrazumeva svako vađenje mlečnog zuba iza kojeg zub-sledbenik ne izraste za šest meseci. Do prevremenog gubitka zuba u dece najčešće dolazi zbog karijesa i trauma. Karijes je čest već kod dvogodišnje dece, pokazuje visoku učestalost između treće i četvrte godine, a naročito u šestoj godini.

Mlečni zubi ne služe samo za žvakanje. Oni imaju ulogu i u razvitku vilica i zagrižaja, i stoga ih valja čuvati.

U šestoj godini života niču prvi stalni kutnjaci. To su šesti zubi po redu u vil ici i ne menjaju se.

Roditelji često ovo ne znaju, misleći da se i ovi zubi zamenjuju, pa stoga na njih ne obraćaju dovoljno pažnje.

Već u ovom razdoblju dijete treba postupno učiti da pere zube, a dobar način prevencije je i davanje pilula fluora. Doze zavise od uzrasta deteta.

Jedan od načina sprečavanja i korigovanja anomalije zuba, vilica i lica je i mioterapija. To su razne vežbe jačanja mišića lica koje se mogu primeniti u razdoblju predškolskog i školskog deteta. Postoje različite vežbe za različite nepravilnosti, a i neke druge aktivnosti deteta mogu se upotrebiti u ovom pravcu.

Na primer:

Kod skraćenja ili slabo razvijene gornje usne i propruzije gornjih zuba (izbačeni gornji sekutići) dete treba da zvižduće ili, ako želi i u mogućnosti je, da svira duvački instrument s prikladnim piskom, kao što je truba. Vrlo je korisno i povremeno držati neki predmet usnama u trajanju od oko tri četiri minuta.

Kod progenija (isturena i prerazvijena donja vilica) korisno je sviranje instrumenta koji ima takav pisak da tera donju vilicu pozadi. Takav istrument je klarinet.

Kompletna muskulatura lica jača duvanjem u balon. Prema tome s malo truda i volje detetu se može pomoći u najranijim danima, kako bi se otklonile kasnije neugodnosti.

Vreme  nicanja mlečnih zuba kod dece po mesecima:

– centralni sekutići 4-10
– lateralni sekutići 6-11
– očnjaci 15-22
– prvikutnjaci 11-18
– drugi kutnjaci 19-30

Najčešće prvo niču donji pa gornji centralni sekutići, zatim donji pa gornji lateralni sekutići. Posle pauze od 2-3 meseca niču donji pa gornji prvi kutnjaci, zatim očnjaci i na kraju drugi kutnjaci.


Comments are closed.

shared on wplocker.com