By April 18, 2013

Zaušnjaci – zauške

Zaušnjaci su zarazna, vrlo prilepčiva bolest. Uzročnik zaušnjaka je virus koji najradije napada žlezdana tkiva, na prvom mestu pljuvačne, zatim semene žlezde, a ponekad gušteraču i Štitnu žlezdu. Od zaušnjaka boluju mahom deca, ali boluju i odrasli, ukoliko ih nisu preležali u detinjstvu, naročito vojnici. Jednom pre ležana bolest se ne ponavlja.

Bolest je zarazna naročito u svom početnom periodu i za vreme otoka pljuvačnih žlezda. Prenosi se pljuvačkom neposredno sa bolesnika na zdrave.

zauske zausnjaci

Posle inkubacije, od oko 18 dana, kod bolesnika nastupe izvesni poremećaji koji se javljaju kod mnogih drugih oboljenja. Tek kada se ispod i ispred ušiju pojavi otok, vidi se da su u pitanju zaušnjaci. Otok je osrednje mek, koža je zategnuta i glatka, žvakanje je otežano. Ako se otok pojavio prvo na jednoj strani, ubrzo se javlja i na drugoj. Za to vreme temperatura je umereno uvećana, odrasli bolesnici su uznemireni, slabo spavaju, buncaju. Deca podnose to stanje relativno mnogo lakše. Često nastave da se igraju kao da nisu bolesna. Posle 7 do 8 dana bolest prođe.

Vrlo česta komplikacija zaušnjaka je zapaljenje semenih žlezda (semenika kod muškaraca i jajnika kod žena). Ova komplikacija je vrlo retka kod dece, a vrlo česta kod mladića i devojaka, naročito kod mladića i odraslih. Jedno ili oba jajeta oteknu, jako su osetljiva, i po svršetku bolesti često se u izvesnoj meri sasuše.

Ređa komplikacija je zapaljenje gušterače, ili štitne žlezde.
Nekad se i zapaljenje moždanice javlja kao komplikacija zaušnjaka.
Bolesnika treba izdvojiti i staviti obavezno u postelju da leži. Na otok se stavljaju burovi oblozi. Bolesnik treba da grgori neku dezinfikujuću tečnost (3% — rastvor borne kiseline, ili slab rastvor hipermangana). U slučaju zapaljenja jajeta, jaje treba malo podići na neki mek podmetač i staviti burov oblog.

Bolesniku se daje tečna i kašasta hrana.

Naročito uspešnih lekova za lečenje zaušnjaka nema. Novi lekovi nisu se pokazali uspešni.

Najvažnije zaštitno sredstvo je izdvajanje bolesnika (izolacija). Za vreme epidemije preporučljivo je ispiranje usta blagim, uobičajenim, dezinfekcionim rastvorima.

Deca se posle preležanih zaušnjaka ne puštaju u školu još nedelju dana po potpunom nestanku otoka žlezda.


Posted in: Zarazne bolesti

Comments are closed.

shared on wplocker.com