By April 22, 2013

Lečenje trbušne kile

lecenje kileJedino ispravno lečenje kile je radikalna operacija Savetujemo da se kila operiše na vreme, dok nije postala suviše velika i dok ]e trbušni zid još očuvan, da se njime može zatvoriti otvor kile. Operaciju savetujemo naročito zbog mogućnosti ukleštenja creva, jer to predstavlja stalnu opasnost po život onog koji ima kilu.

Kilu kod dece operišemo u svako doba starosti. Svakako, pvoljnije je operisati starije dete. Ali ako kod dece koJa mnogo plaču dolazi do čestih ukleštenja kile, nju treba što pre operisati.

Kod ukleštene kile samo lekar sme pokušati da vrati uklešteno crevo u trbuh. To ne treba da čine roditelji i pri]atelji bolesnikovi ili sam bolesnik, jer mogu da povrede uklešteno crevo pa da ono prsne i izazove posledice koje bolesnika mogu stati života.

Pri nasilnom vraćanju ukleštenog creva u trbuh može se uklešteno crevo vratiti u trbuh zajedno sa kilnom kesom i njegovim otvorom. Pri tom crevo nije oslobođeno ukleštenja, nego je ukleštenje iz izbočine premešteno u trbuh. Oboljenje i znaci ukleštenja creva i dalje traju, a nestručna osoba misli da je ona crevo oslobodila i vratila u trbuh.

Osobama koje zbog starosti, zbog bolesnog srca, ili zbog neke druge hronične bolesti ne mogu izdržati operaciju, preporučujemo razne vrste utega (pojaseva) koje zadržavaju sadržaj kile u trbušnoj, šupljini.

Pupčane kile kod male dece, dok još sisaju, ne operišemo, jer se one skoro redovno same zatvaraju ako trbuščić utežemo čvrstim zavojem.


Posted in: Hirurška oboljenja

Comments are closed.

shared on wplocker.com