By April 22, 2013

Trovanje životnim namirnicama (hranom)

Trovanja životnim namirnicama nastaju najčešće posle upotrebe zagađenih slatkiša (sladoleda, kolača, kremova), zatim zagađenog prerađenog ili neprerađenog mesa i ukvarene konzervirane hrane (ribe, mesa, voća i povrća).

Trovanja su prouzrokovana naročitim mikrobima. Važno je znati da se neki od njih mnogo brže razvijaju i mnogo brže izazivaju poremećaje u organima kada su uzeti sa mesom ili konzervisanim, na mirnicama nego, recimo, sa vodom.

trovanje hranom

Znaci trovanja pojave se vrlo brzo. Po upotrebi zagađenih namirnica za nekoliko sati, najduže za 1 do 2 dana, nekad i za 1 do 2 sata.

Trovanja životnim namirnicama su obično vrlo teška i često se
završavaju smrću.

Najteža trovanja slična su oboljenju od kolere. Bolesnik stalno povraća, ima vodeni proliv, hladan je, probija ga znoj, ima grčeve u nogama, slabo mokri i ima slab, jedva opipljiv, puls. Ovakva trovanja završavaju se obično smrću za 1 do 4 dana.

Lakša trovanja imaju oblik poremećenog stomaka i creva sa povećanom temperaturom. Bolesnik ima glavobblju, temperaturu 39 do 40°, malaksao je, gadi mu se i povraća uzetu hranu ili žuč, ima gr čeve u crevima i daje utisak teškog bolesnika. Najčešće ozdravi za 8 do 10 dana, ali se trovanje može završiti i smrću.

Najlakša trovanja prođu uz povraćanje i proliv za 3 do 4 dana.
Zaštita od trovanja životnim namirnicama sastoji se u izbegavanju upotrebe hrane iz konzervi koje pri otvaranju ispuštaju gasove, pogotovu gasove sa zadahom na užegnuto maslo. Treba izbegavati isto tako i upotrebu higijenski neproverenih slatkiša i sladleda. Izbegavati upotrebu sumnjivih mesa, mesnih prerađevina, ustajale ribe itd.

Radi lečenja najpre treba obezbediti, primenom sredstava za čišćenje, što brže i efikasnije izbacivanje uzročnika i njihovih izlučenja iz organizma, a zatim, davati na podesan način razne tečnosti (soni rastvor, grožđani šećer, itd.), i obezbediti naknadu izgubljene tečnosti, što se bez lekara ne može preduzeti.

Jedna vrsta trovanja životnim namirnicama, naročito pri upotrebi mesa i konzervisanog voća i povrća, noznata je pod imenom botulizam. Izaziva ga Bacilus botinilus. Ovo trovanje je vrlo teško i u 20 do 60% slučajeva završava se smrću.

Otrovi bacila botulinusa spadaju u najteže mikropske otrove za nervni sistem. Uz ostale znake trovanja kod botulizma se pojavljuju i znaci ozbiljnih nervnih poremećaja kao što su oduzetrst raznih motornih nerava, prestanak lučenja pljuvačke i mokraće itd. Smrt može da nastupi i za 1 do 2 dana.

Zaštita je kao i kod ostalih trovanja hranom, a lečenje je drukčije. Pored ostalog daje se specifičan anatoksin i serum, a zatim i sredstva za održavanje srca. Najbolje je preneti bolesnika u bolnicu na lečenje.


Posted in: Zarazne bolesti

Comments are closed.

shared on wplocker.com