By April 24, 2013

Gnojna fistula na anusu, crevima, bešici i bronhijalna

Gnojna fistula na anusu, crevima, bešici i bronhijalnaMale, obično duboke, otvorene rane, koje stalno gnoje i ne zatvaraju se mesecima pa i godinama, zovemo fistulama. Veoma su različiti uzroci koji dovode do fistula.

Fistula ima svoj otvor u koži, na koji izlazi gnoj. Od otvora fistule počinje kanal, koji se negde u dubini završava malim proširenjem, dnom fistule. Gnoj koji izlazi na otvor fistule stvara
se u dnu kanala.

Razlikujemo: specifične (ili tuberkulozne) i nespecifične(ili netuberkulozne) fistule.

Specifične fistule zovemo one kojima je uzrok tuberkulozno gnojenje neke limfne žlezde, kosti ili zgloba. Tuberkulozna fistula nastaje na sledeći način: limfna žlezda (na vratu, pod pazuhom, u preponi itd.), kost ili zglob pod dejstvom tuberkuloznih bacila oteknu – povećaju se. U sredini otoka dođe do razmekšavanja, stvara se tuberkulozni, ili hladni, apsces ispunjen gnojem. Razmekšavanje se postepeno širi i obuhvata čitav otok, praveći kao neku kesu tuberkuloznog gnoja. Gnojenje potom prelazi na okolno potkožno tkivo i kožu, koja se zacrveni, otanji, i na jednom mestu otvori i pusti da gnoj izađe. Kad se gnoj isprazni, ostane šupljina, koja se postepeno suzi u kanal fistule. Zidovi fistule obloženi su iznutra bolesnim tkivom, iz koga se neprekidno cedi gnoj. Otvor koji je na taj način nastao postaje fistula. Ovakva fistula dugo traje i zaraste onda kad se izleči tuberkulozno ognjište.

Nespecifične fistule. Uzroci koji uslovljavaju stvaranje nespecifičnih fistula različiti su, a najčešće je to postojanje nekog stranog tela na dnu fistule. Strano,telo može ući u organizam, ali može nastati i u samom organizmu umrtvljavanjem delova tela, najčešće delova kostiju.
Ako u telo uđu i dublje prodru komadić drveta, trn, komadić “kamena ili gvožđa, metak, parče granate itd., onda vrlo često dolazi do zagnojavanja mesta gde se strano telo nalazi. Kada se isprazni takav gnoj iz apscesa stvorenog oko stranog tela, može se dogoditi da sa gnojem bude odstranjeno i strano telo. Međutim, ako strano telo ostane, onda nastaje fistula, iz koje stalno curi gnoj. Ovu fistulu izlečićemo tek kad odstranimo. strano telo. . .

Jedna od čestih potkožnih fistula dolazi od zagnojenih lojnih žlezda. Zapaljena kesa lojne žlezde je nepresušni izvor gnoja za fistulu. Fistula zaraste kad se izvadi zapaljena kesa lojne
žlezde.

Kod dece i mlađih osoba posle šarlaha, zagnojenih krajnika ili čireva dolazi do zapaljenja kosti i koštane srži, najčešće cevanice. Zaražena kost i koštana srž zagnoje. Pod delovanjem otrova od zaraze jedan deo kosti izumre i odeli se od zdravog koštanog tkiva. . Ovo izumrlo i od zdrave kosti odvojeno parče kosti ponaša se u organizmu kao strano telo. Gnoj oko ovog komada izumrle kosti probije pokosnicu, dođe pod kožu, koža prsne, gnoj iscuri, a fistula ostane.

Ova će fistula gnojiti sve dok se ne odstrani mrtvo parče kosti, bilo operacijom bilo što će, razjedeno pod dejstvom gnoja u sitne komadiće, samo ispasti sa gnojem.

Posebnu vrstu fistula predstavljaju fistule oko čmara, tzv. analne fistule. One su dosta česta oboljenja, koja, zbog mesta gde se stvaraju, pričinjavaju onima koji od njih pate velike i nesnosne teškoće.
Otvor analnih fistula nalazi se obično na 2 do 4 sm od ruba čmara. Na mestu otvora fistule nalazi se mali izraštaj tamnocrvene boje, sličan bradavici, stvoren od divljeg mesa. Fistule na čmaru su vrlo retko tuberkulozne prirode.

ANALNE FISTULE su vrlo uporne i teško zarašćuju same od sebe, zbog toga što se stalno prljaju i zaražuju. Iz analne fistule gnoj može da se izlučuje i u debelo crevo, iz koga se sa stolicom izbaci napolje. Ove fistule najteže zarašćuju?

Pri stvaranju zagnoja (apscesa) od koga nastaje analna fistula, bolesnik prvo oseti tup bol pri vršenju velike nužde. Docnije, uz jezu oseti povišenje temperature. Nekoliko dana posle toga pojavi se otok sa jedne strane čmara, zbog koga se teško vrši velika nužda u roku od nekoliko dana otok se otvori i iz njega iscuri gust smrdljiv gnoj. Gnoj se nekoliko dana čisti i bolesnik, u očekivanju da mu gnojenje prestane, sa razočaranjem konstatuje da se otvorila fistula. Gnoj mu prlja rublje, oko čmara je stalno vlažno, koža trpi, i stvaraju se okolna zapaljenja kože sa svrabom.

Analna fistula se često prividno zatvori sama. U kanalu se nagomilava gnoj, koji se širi u novi apsces. Apsces se otvori na istom mestu, ili se uz stari stvori novi otvor. Tako se stvaraju nove fistule, ili ostane jedan otvor fistule sa razgranatim kanalima u dubini. Jedan od novostvorenih apscesa može da provali u mokraćnu cev, i tom prilikom se stvara komplikovana fistula sa lučenjem mokraće i gnoja, čije je lečenje veoma teško. .

Da bi se predupredilo stvaranje fistule, potrebno je da se zagnoji (apscesi), pre nego što puknu, otvore hirurškim nožem, da se gnoj isprazni što pre i rana postepeno zatvori, pod kontrolom hirurga. Nastale i već formirane fistule leče se operacijom.

Da bi se sprečilo pravljenje novih apscesa, treba održavati strogu čistoću predela oko čmara. To postižemo pranjem čmara sapunom i toplom vodom posle vršenja nužde. Inače, održavanjem higijene čmara i regulisanjem stolice izbeći ćemo stvaranje apscesa i analne fistule.

BRONHIJALNE FISTULE se zovu fistule kod kojih se gnoj pomešan sa sluzi izlučuje iz bronhije kroz kožu grudnog koša. Ove fistule nastaju na sledeći način: pri zapaljenju pluća dođe do stvaranja apscesa usamom mestu zapaljenja. Apsces pluća prsne i gnoj se izlije u šupljinu plućne maramice, što izaziva njeno gnojenje. Odatle gnoj probije između rebara kroz kožu i stvori se fistula.

CREVNE FISTULE nastaju najčešće posle operacije. prslog slepog creva, kad se trbušna šupljina drenira radi oticanja gnoja. Zbog gnojenja’ šav na crevu popusti i od otvora nastalog u debelom crevu nastane crevna fistula, koja bez operacije neće da se zatvori.

MOKRAĆNE FISTULE nastaju na dva načina:
1) prilikom operacije na mokraćnoj bešici ili popusti šav bešike, ili pak, mora da se vrši drenaža bešike pomoću gumene cevi, posle čega bešika ne može sama da se zatvori, nego ostane otvor kroz koji stalno pomalo curi mokraća; taj otvor je mokraćna fistula bešike.
2) mokraćna fistula nastala gnojenjem oko mokraćne cevi, u predelu između čmara i mošnje, najčešće kod gonoreje, nagomilavanjem gnoja oko mokraćne cevi provaljuje i u mokraćnu cev i kroz kožu napolje. Na taj se način stvori mokraćna fistula mokraćne cevi, kroz koju za vreme mokrenja curi mokraća. Mokraćne fistule se nikad ne zatvaraju bez operacije.


Posted in: Hirurška oboljenja

Comments are closed.

shared on wplocker.com