By April 25, 2013

Bolest crveni vetar kod ljudi

Bolest crveni vetar kod ljudiCrveni vetar je zarazna bolest koja se lako prenosi. Javlja se na koži ili sluzokoži u vidu sjajnog crvenila čije su ivice jasno ograničene. Obolela koža ili sluzokoža toplija je od okolne zdrave kože ili sluzokože, otečena je i osetljiva na dodir. Bolest prouzrokuju zarazne klice okruglog oblika, grupisane u obliku lanca,
takozvane streptokoke.

Simptomi – Bolest počinje naglo ,drhtavicom, glavoboljom i odmah visokom temperaturom. Na koži gde se razvija crveni vetar javljaju se znaci svojstveni crvenom vetru, tj. sjajno crvenilo sa jasno ograničenim rubom, sa zadebljalom kožom osetljivom na dodir. Ovo crvenilo se postepeno širi u svim pravcima a za to vreme otok i crvenilo kože na početnom mestu počinju da popuštaju i da se gube. Obolela koža se preljušti.

Crveni vetar se u devet desetina slučajeva javlja na licu, oko nosa i usta, gde obično ima ogrebotina i bubuljica. No on se javlja i na ostalim delovima tela. Ponekad se vrlo brzo prenosi sa mesta na mesto.

Crveni vetar može da zahvati i sluzokožu usta, nepce i nozdrve.

Do uvođenja u lečenje sulfonamidnih preparata i penicilina, crveni vetar je bio prilično teška i dosadna bolest koja je trajala po nekoliko dana a ponekad se završavala smrću. Smrću se često završavala naročito kod starih osoba i kod novorođenčadi, kod koje se javlja oko pupka.

Međutim, uz primenu najnovijih lekova crveni vetar prolazi lako i vrlo brzo, ali je potrebno da se što pre ode lekaru i da se što pre otpočne sa lečenjem. Lečenje se sprovodi pod lekarskim nadzorom.

Bolesnika obolelog od crvenog vetra treba izdvojiti u zasebnu sobu a njegovo rublje i posteljne stvari dezinfikovati.

Od crvenog vetra možemo se zaštititi na taj način što ćemo pranjem i kupanjem održavati kožu u čistom stanju. Naročitu pažnju treba obratiti na pravilno lečenje i najneznatnijih povreda kože ili zagnojenih ranica, naročito oko nosa, usta, očiju i ušiju, kao i na lečenje angine ili kijavice.


Posted in: Zarazne bolesti

Comments are closed.

shared on wplocker.com