By April 25, 2013

Tuberkulozno zapaljenje mozga

Ovo je svakako najteže oboljenje tuberkulozne prirode. Iako na prvi pogled izgleda da nastupa kod osoba koje ‘do tada nisu bolovale od tuberkuloze, pažljivim ispitivanjem i pregledom gotovo uvek se ustanovljava i neko ranije tuberkulozno oboljenje (pluća, plućne žlezde, plućne maramice itd.). Nije tačno ustanovljeno koji uzroci potpomažu pojavu ove bolesti, ali je primećeno da se ona češće javlja posle nekih zaraznih bolesti, a ponekad i posle povrede glave, opšteg slabljenja organizma, fizičkog i intelektualnog zamaranja itd.

Ovo oboljenje napada moždane opne, mozak i kičmenu moždinu, pa zbog toga dolazi do vrlo teških i smrtonosnih promena na tim organima.

Ako se ne leči, bolest traje oko 3 nedelje. Kod male dece tok bolesti je još kraći. Prema tome, potrebno je da se lečenje započne što ranije, jer je bolest’ i danas smrtonosna ako se lečenje ne počne na vreme.

Tuberkulozno zapaljenje mozga

Bolest obično počinje povraćanjem i glavoboljom. Kad god se pojavi povraćanje sa glavoboljom i traje 2 do 3 dana, a nema nikakvih drugih promena na probavnim organima, treba pomisliti na ovu bolest i zatražiti savet lekara.

Kad prestane povraćanje, dete ostaje zamoreno, zlovoljno. Nemirno spava, škrguće zubima, i s vremena na vreme jekne ili vikne u snu. Bolesnik postaje vrlo osetljiv na hladnoću, pa ako ga otkrijemo, brzo navlači pokrivač kao da se stidi.

Položaj tela u postelji je vrlo karakterističan. Bolesnik obično leži postrance, sa skupljenim i zgrčenim nogama. Ako pokušamo da takvom bolesniku dok leži na leđima ispružimo noge, biće mu to vrlo neugodno, a ako je bolest poodmakla, i vrlo bolno. Isto je tako neugodno i bolno savijanje vrata, i takvi bolesnici, ako imaju ispružena kolena, ne mogu da zatvorenih usta spuste bradu na trudnu kost.

Oboleli vrlo brzo izgube apetit. Trbuh upada i liči na dno lađe, pošto su creva potpuno prazna. Što bolest duže traje, to svi znaci postaju primetniji a stanje teže.

Temperatura je povišena, ali nije nikad preterano visoka. Može čak da bude i niža od 38°C, dok je, naprotiv, kod zaraznog kočenja vrata vrlo visoka.

Bolest se najsigurnije ustanovljava pregledom kičmene tečnosti, koja se dobija ubodom igle u slabinski deo kičme. Pošto je to ozbiljan poduhvat, najbolje je da se izvrši u bolnici. U bolnici se ta bolest i leči. Kućno lečenje nije mogućno. Kod nas postoje specijalni centri za lečenje ovog teškog oboljenja, ali lečenje može da sprovede i osoblje dečjih i internih odeljenja, a isto tako i odeljenja za lečenje tuberkuloze.

Ranije je ova bolest bila potpuno neizlečiva. Ukazivala se samo pomoć, radi olakšanja užasnih bolova i rasterećenja rodbine koja je negovala takve bolesnike. Danas se i to oboljenje leči s dosta uspeha, naročito ako se lečenje počne u prvim danima, dok još ne postoje dublje promene na mozgu i kičmenoj moždini. Lečenje se vrši ubrizgavanjem streptomicina u kičmu i u lubanju, i davanjem drugih, novih lekova za lečenje tuberkuloze.


Posted in: Tuberkuloza

Comments are closed.

shared on wplocker.com