By April 25, 2013

Zapaljenje slepog creva

Saznajte koji su uzroci i simptomi od zapaljenja slepog creva. Zapaljenje se deli na akutno i hronično. Pročitajte u nastavku kako se leči i koliko dugo traje oporavak…

U donjem delu trbuha, sa desne strane, nalazi se početak debelog creva, iz koga izlazi slepo crevo, koje najčešće visi prema karlici, ali može imati i drugi položaj. Dužina slepog creva je prosečno 8 cm, a debljina oko 7 mm. Slepo crevo je za čoveka nepotreban ostatak iz prošlosti, koji ne igra više nikakvu ulogu u njegovom organizmu.

Prema svom položaju i dužini, slepo crevo može biti povezano sa svima organima na desnoj strani trbušne šupljine.

Zapaljenje slepog creva

Zapaljenje slepog Creva može biti akutno i hronično.

Akutno zapaljenje slepog creva nastaje delovanjem zaraznih klica na sluzokožu slepog creva. Od sluzokože gnojenje se širi dalje, dok ne dođe.do spoljne opne creva; nju gnoj nagrize i stvori otvor, kroz koji se gnoj iz šupljine slepog creva izlije u slobodnu trbušnu šupljinu. Izlivanjem gnoja u slobOdnu šupljinu trbuha nastaje akutno zapaljenje trbušne maramice.

Dugo se verovalo da razna strana tela, kao koštice od voća i povrća, dlake, pesak itd., ulaskom u slepo crevo izazivaju njegovo zapaljenje. Sem toga, u slepom crevu se često stvaraju kamenčići od stvrdnutog crevnog. sadržaja, pa se i za njih verovalo da izazivaju zapaljenje slepog creva. Ali to ne izgleda tačno, jer u ogromnom broju rlučajeva (75 do 80%) imamo zapaljenje slepog creva bez ikakvih stranih tela ili kamenčića. Uzrok zapaljenju su bakterije kojih ima u crevima, no nije poznato.zašto te bakterije kod jednih osoba izazivaju zapaljenje slepog creva, a kod drugih ne.

Zapaljenje slepog creva pojavljuje se najčešće u doba od 10. do 30. godina, ali akutno zapaljenje slepog creva mogu dobiti i sasvim mala deca i starci u dubokoj starosti. .

Bolovi u trbuhu kod zapaljenja slepog creva nisu uvek isti. Bolesnik u početku često oseća nelagodnost u celom trbuhu, izgubi apetit, i ta pojava može da potraje dan-dva, dok ne počnu tipični bolovi sa grčevima i povraćanjem. Mnogo češće je oboljenje odmah jasno izraženo. Prvo nastupa kratkotrajna nelagodnost u trbuhu i traje sat-dva, zatim bolovi odjednom postaju neizdržljivi, u vidu grčeva i čupanja po crevima, sa povraćanjem. Bolovi se u početku osećaju po celom trbuhu, ali se brzo koncentrišu na mestu slepog creva, u donjoj desnoj četvrtini trbuha. Bolovi mogu biti neprekidni, ali mogu biti i u vidu napada – nastaju i popuštaju, pa se opet ponavljaju. Sa bolovima i grčevima diže se postepeno i temperatura. Bolovi mogu odmah, već i u samom početku, da se jave u donjoj desnoj četvrtini trbuha, tako da se bolesnik drži za taj deo trbuha. Najčešće je pri pipanju trbuha najosetljivija jedna tačka koja se nalazi: spreda, u sredini linije povučene od pupka do desnog gornjeg šiljka karlične kosti. Sem osetljivosti navedenog predela na pritisak, kod zapaljenja slepog creva nalazimo da je trbušni mišić tvrd i ukočen na mestu zapaljenja.

Kod zapaljenja slepog creva bolovi su uvek praćeni gađenjem i; povraćanjem. Stolica je uglavnom zadržana. Ima slučajeva, ali retko, da pri prvim bolovima dođe i do naglog proliva.

Tok bolesti može biti različit. Napad se može stišati, bol postepeno prestaje, temperatura padne i bolesnik počinje da se oporavlja; napad je prošao bez loših posledica. Sledeći napad zapaljenja slepog creva može uskoro doći, sa ponovnim bolovima i ponavljanjem svih pomenutih znakova oboljenja.
Nekad se napad ne javlja po nekoliko meseci, a nekad se uopšte više ne ponovi.

U drugim slučajevima, bolovi su od početka jaki i ne prestaju. U toku nekoliko sati, ili posle jednog do dva dana, dolazi do prskanja slepog creva i do zagnojavanja cele trbušne šupljine, što je po život bolesnika najopasnije. Momenat kad prsne slepo crevo praćen je najjačim bolom i osećajem kao da je nož zaboden u trbuh.

Ako je odbrana i reakcija trbušne maramice brza. i efikasna, pri prskanju (perforaciji) slepog creva ne dolazi do gnojavog zapaljenja cele trbušne maramice, već se gnojenje ograniči oko slepog creva i početka debelog creva.

Nasuprot tome, u slučaju slabe odbrane trbušne maramice nastupa gnojavo zapaljenje trbušne maramice i cele trbušne šupljine, koje je po živbt vrlo opasno.

Prva pomoć kod svih bolova koji nastaju iznenada u trbuhu, naročito ako su praćeni povraćanjem i grčevima, treba da bude: da se.; bolesnik smesti u kreket i da mu se zabrani svako uzimanje hrane i tečnosti. Još je važnije ne davati bolesniku nikakva sredstva za čišćenje niti za umirivanje bolova. Sredstva za čišćenje (ricinusovo ulje ili gorka so)mogu da pogoršaju bolest i da promene njen izgled. Davanjem lekova za ublažavanje bolova bolesnik se zavarava da je nastupilo olakšanje, a bolest stvarno napreduje, dovodeći često do prskanja slepog creva, koje bolesnik i ne oseti. Davanjem hrane ili tečnosti otežavamo stanje bolesniku, jer time pojačavamo nadra žaj na povraćanje. Bolesniku treba da stavimo hladne obloge na trbuh i da potražimo lekara.

Znaci hroničnog zapaljenja slepog creva su teškoće u probavi, koje se javljaju povremeno, a izražene su u zadržanoj stolici, osećaju punoće u želucu posle jela, gubljenju apetita, podrigivanju i nadražaju na povraćanje. Osetljivost slepog creva na pritisak je pojačana. Ovaj poremećaj u probavi može da traje od nekoliko dana do nekoliko nedelja, pa da opet stanje bolesnika postane sasvim dobro i probava normalna. Kod hroničnog zapaljenja slepog creva bol u predelu slepog creva javlja se najčešće pri skakanju, pri trčanju, vožnji na biciklu itd.

Opasnost od hroničnog zapaljenja slepog creva je dvostruka: prvo, postoji stalna opasnost od zagnojavanja i prskanja slepog creva, a drugo, poremećaji probave postanu hronični pa ostaju i posle operacije slepog crev.a.

Kako zapaljenje slepog creva predstavlja teško i ozbiljno oboljenje, svaki bolesnik koji ima poremećenu probavu i znake neke bolesti u trbuhu treba da traži savet lekara. Ako lekar konstatuje hronično zapaljenje slepog creva, lek je samo operacija.

U slučaju oboljenja ženskih polnih organa treba uvek pregledati i slepo crevo.
Zapaljenje jajnika skoro nikad ne pgelazi na slepo crevo, jer zapaljenje slepog creva nastaje uvek iz njegove sredine, a ne spolja. Međutim, zapaljenje jajnika i jajovoda može vrlo često nastati usled dodira sa zapaljenim slepim crevom.

Gnojenje karlične trbušne maramice kod akutnog zapaljenja slepog creva može, po izlečenju, da zapuši otvore jajovoda, tako da kod žene nastaje neplodnost. Posle tog gnojenja mogu ostati i drugi poremećaji na unutrašnjim ženskim polnim organima, kao srašćivanje materice sa krstima, što dovodi do bolova u krstima za vreme menstruacije.

Lečenje akutnog zapaljenja slepog creva kod toudnice sastoji se u što ranijoj operaciji. U početku trudnoće treba operisati svako slepo crevo koje je činilo ma kakve smetnje pre trudnoće.

Preporučuje se da se kod svih pojava poremećenog toka trudnoće traži savet i ginekologa i hirurga.

Kod dece se i početak i tok bodesti često razlikuju od početka i toka bolesti kod odraslih. Oboljenje počinje neodređenim pojavama poremećaja probave: gubitak apetita, bledilo, povraćanje, dete se žali na bol u trbuhu. Često se izmenjuju prolivi sa zatvorom. Dete se ponekad žali na bolove u celom trbuhu, bez određenog mesta bola, a ponekad kaže da ga boli pupak ili želudac, ili oboje. Pojave naglog i čestog mokrenja kod dece treba da izazovu ozbiljnu sumnju na akutno zapaljenje slepog creva. Nije retka pojava da dete dobija napone za vršenje velike nužde. Odbrana mišića, koja je kod odra:slih pri akutnom zapaljenju slepog creva redovna pojava, kod dece često izostaje. Dete drži desnu nogu savijenu u kuku, i pritisak jačim savijanjem noge u kuku izaziva bol. Značajan znak akutnog zapaljenja slepog creva kod deteta je i način disanja. Ono pri disanjune, upotrebljava trbušne mišiće, već diše grudnim košem.

Dijagnoza akutnog zapaljenja slepog creva kod dece može se zam’eniti sa nekoliko drugih oboljenja (na primer, sa običnim zapaljenjem želuca i creva usled pokvarene hrane ili uvlačenjem tankog creva u debelo}. Možemo pogrešno pomisliti da je zapaljeno slepo crevo, a u stvari postoji zap.aljenje pluća ili plućne maramice na desnoj strani.

Kod dece gnojavo zapaljenje trbušne maramice izazivaju često klice koje izazivaju zapaljenje pluća. I ovo zapaljenje često zamenjujemo sa akutnim zapaljenjem slepog creva.

Crevni paraziti (gliste) kod dece mogu prouzrokovati jake bolove, koji liče na akutno zapaljenje slepog creva,

Čim se kod dece jave poremećaji i bolovi u trbuhu, sa povraćanjem, treba što pre tražiti savet lekara.

Vrlo je teško kod dece utvrditi postojanje hroničnog zapaljenja slepog creva, jer ono često izaziva samo neznatne poremećaje u probavi, kao što su gubljenje apetita i mršavljenje. Dete povremeno ima bolove u desnoj strani trbuha, uhvati ga grč u predelu pupka ili želuca itd.

Ako se slepo crevo odstrani operacijom, ove smetnje kod dece često prestaju. Zato je bolje operisati slepo crevo, ma bilo i zdravo, nego ne znati šta je detetu.

Lečenje hroničnog zapaljenja slepog creva kod dece je isto kao i kod odraslih.


Posted in: Hirurška oboljenja

Comments are closed.

shared on wplocker.com