By April 26, 2013

Idiotija (kretenizam) ili miksedem

miksedemBolest je posledica nedovoljnog lučenja ili odsustva lučenja štitnjače. Najčešće izgleda kao .da štitnjača uopšte ne postoji. Javlja se kako kod dece tako i kod odraslih. Dete se rodi bolesno ili oboli u toku svojih najmlađih godina. Odrasli mogu da obole u toku života.

Deca rođena .sa miksedemom ne rastu kao zdrava deca. Ostaju manja i izgledaju podnaduvena, koža im je kao zadebljana, očni kapci otečeni, usta uvek otvorena, jezik uvećan, iz usta stalno teče pljuvačka, vrat im je kratak, izgledaju tupa. Kod potpune idiotije dete prohoda mnogo kasnije ili ne prohoda uopšte i umno se ne razvija.

Idiotija može da se javlja kod deteta i posle neke akutne dečje bolesti. U tom slučaju dete, umesto da ozdravi, prestane da se razvija, promeni izgled i karakter i dobija postepeno izgled deteta koje se rodilo sa idiotijom.

Kod odraslih miksedem nastaje češće kod žena nego kod muškaraca, i javlja se kada ženu napušta menstruacija ili kada čovek počne da stari. Bolesnik je bledunjav, sa otokom na licu, naročito oko očiju i po rukama i nogama. U duševnom pogledu postane ravnodušan na sve što se oko njega dešava.
Kod odraslih, kao i kod dece, bolest može da se pojavi i posle operacije guše – strume.

Miksedem se ne javlja uvek u ovom, jasno izraženom obliku. On se mnogo puta ogleda u nekim promenama koje po izgledu jedva odvajaju takvu osobu od zdravih: kod dece usporen porast i jača gojaznost, a kod odraslih izvesno zadebljanje kože itd.

U slučajevima kada štitnjača nedostaje, bolest se teško leči, a kada žlezda postoji ali nedovoljno luči hormone, stanje može da se poboljša u velikoj meri, ako ne i sasvim normalizuje. U graničnim slučajevima, kada znaci bolesti nisu jasno ispoljeni, bolest se može i da izleči. Davanjem bolesniku izvadaka iz štitnjače životinja (opoterapija) dopunjuju se oni proizvodi koje štitnjača bolesnika nedovoljno luči i bolesnik, vremenom, postigne hormonalnu ravnotežu.

Ovakve mogućnosti pokazuju, očevidno, koliko je važno zatražiti savet specijalizovanog lekara svaki put, i što pre, kada se kod deteta ili kod odraslih primete znaci neke nenormalnosti, bilo u telesnom porastu i izgledu, bilo u duševnom stanju.


Tags:, , ,
Posted in: Oboljenja žlezde

Comments are closed.

shared on wplocker.com