By April 27, 2013

Oboljenje gušterače

Gušterača se nalazi u trbušnoj duplji, iza želuca, sasvim uz kičmeni stub. Tkivo gušterače sastoji se iz dve vrste ćelija. Svaka vrsta ćelija luči za organizam veoma važne sokove.

Jedna vrsta ćelija obrazuje sitne venčiće iz kojih se izlučeni sokovi izlivaju u dvanaestopalačno crevo u neposrednoj blizini otvora žučnog kanala. Ovi sokovi igraju vrlo važnu ulogu u varenju hrane.
Druga vrsta ćelija obrazuje mala ostrvca (insula), razbacana po celoj gušterači. Ćelije ovih ostrvaca luče hormon poznat pod imenom insulin, koji reguliše korišćenje šećera u organizmu.

Gušterača je, dakle, žlezda sa dvojakom vrstom tkiva i dvojakim lučenjem, spoljnim i unutrašnjim. Sledstveno tome mogu se javiti i dve vrste poremećaja u lučenju gušterače, kao i dve vrste njenih oboljenja. Jedna je vezana za delove gušterače koji služe spoljnom, a druga za delove koji služe njenom unutrašnjem lučenju.

Oboljenje gusterace

Uzroci oboljenju gušterače mogu biti vrlo različiti. Do jačih oštećenja gušterače može, uopšte uzev, doći u toku svake zarazne bolesti, a naročito u toku zaušaka i gripa. Mnoge bolesti organa za varenje utiču, takođe, nepovoljno na gušteraču. Upotreba alkoholnih pića može dovesti do velikih i nepopravljivih oštećenja ove žlezde. A postoje i osobe sa urođenom slabošću ili oštećenjem gušterače, kod kojih svako novo oštećenje može ovu žlezdu potpuno onesposobiti za lučenje i izazvati tešku, često smrtonosnu bolest.

U vezi sa delom gušterače čije je lučenje namenjeno neposredno varenju, može doći do raznih vrlo ozbiljnih oboljenja i poremećaja. Ako gušterača iz bilo kog. razloga počne da luči manje sokova koji se kroz kanal izlivaju u dvanaestopalačno crevo, onda hrana ne može da bude svarena kao što treba, već počne da se raspada i da trune u crevima, usled čega dolazi do jakih i smrdljivih proliva, a kasnije i do jakog mršavljenja bolesnika. Bolest se leči.odgovarajućom dijetom (smanjenjem belančevina) i davanjem preparata gušterače radi dopune njenog nedovoljnog lučenja (opoterapija).

Ponekad se dogodi da se, usled pritiska spolja ili neke smetnje iznutra u kanalu, odvodni kanal gušterače zapuši i da se njeni sokovi namenjeni varenju ne mogu da izlivaju u dvanaestopalačno crevo. U tom slučaju dolazi do vrlo teškog i burnog oboljenja koje nastaje usled toga što sokovi počnu da vare samu gušteraču. Zbog tog ,,samovarenja“ bolesnik dobija vrlo jake bolove u trbuhu i, ako se nad njim ne izvrši hitno odgovarajuća operacija, bolest se završava smrću.

Pod uticajem raznih infekcija može doći do akutnog zapaljenja gušterače sa znacima jednog teškog akutnog trbušnog oboljenja, praćenog visokom temperaturom, povraćanjem i teškim opštim stanjem, koje se leči takođe samo hirurškom intervencijom.


Tags:, , , ,
Posted in: Oboljenja žlezde

Comments are closed.

shared on wplocker.com