By April 30, 2013

Ukočenost – Ankiloza kičme

Kičma, koja je sastavljena od malih kostiju i zglobova, podleže vrlo često reumatičnim oboljenjima. Lečenje ovih reumatičnih oboljenja slično je lečenju svakog drugog reumatizma.

Posebno treba pomenuti specijalno oboljenje kičme koje dovodi do nepokretnosti pojedinih kičmenih pršljenova, a ponekad i čitave kičme. Kičmeni stub se u tom slučaju obično savija napred i više se ne može¦ ispraviti. Uzročnik ove bolesti nije utvrđen, ali se smatra da.je i ovo reumatično oboljenje infektivne prirode (žarišna infekcija).

Bolest počinje, obično, između 30. i 40. godine života, no može, Da se pojavi i mnogo ranije ili znatno kasnije. Početak bolesti je gotovo neprimetan, razvoj je polagan, i u najviše slučajeva traje nekoliko godina. Prvi znaci su bolovi u kičmi pri ustajanju i pokretanju ili savijanju tela. Da bi se odbranio od bolova, bolesnik se drži uspravno i izbegava svaki pokret kičme.

Ankiloza kicme ukocenost
Temperatura je neznatna, a često i potpuno normalna.

Na kraju bolesti kičma se savije i potpuno ukoči. Vrlo često bolest pređe i na kukove i ramena.

Lečenje je vrlo teško, iako postoje neki lekovi (kortizon, ACTH, antibiotici), koji mogu poboljšati stanje i zaustaviti razvoj bolesti.


Posted in: Reumatska oboljenja

Comments are closed.

shared on wplocker.com