By May 6, 2013

Trovanje sodom

Dejstvo (kamene) sode razorno je za tkiva sluzokože i kože isto koliko i dejstvo jakih kiselina, ako ne i više. Sve što je u tom pogledu rečeno za kiseline važi i za sodu. Jedino je lečenje opekotina od sode drukčije nego lečenje opekotina od kiselina. Kod trovanja kiselinama daju se alkalični lekovi, koji treba da zasite i neutrališu kiselinu, a kod trovanja sodom ― kiseline, da zasite neutrališu sodu kao lužinu.

U tu svrhu daje se sirćetna kiselina razblažena vodom (jedna kafena šoljica sirćeta i devet šoljica vode), ili limunov sok u vidu limunade, bez šećera. I ovde treba davati sredstva protiv bolova (20―25 kapljica tinkture opijuma, dok ne dođe lekar).

trovanje sodom bikarbonom

Napomene učinjene radi zaštite od trovanja jakim kiselinama važe i za zaštitu od trovanja sodom. Najbolje je preduzeti mere predohrane i ne dozvoliti da deca dođu do sode. U slučaju nesreće, povređenog treba što pre preneti u bolnicu na lečenje. Ako je moguće, bolesniku treba pre toga ublažiti bolove (lekar). Kao i kod trovanja kiselinama, treba što pre obezbediti ishranu i davati transfuziju krvi.

Trovanja sodom praćena su još češće suženjem jednjaka nego trovanja kiselinama. I to je jedan od razloga da se u slučaju trovanja sodom što pre obratimo lekaru.

Tags:
Posted in: Trovanje

Comments are closed.

shared on wplocker.com