By May 10, 2013

Trovanje živom

Živa u obliku metala nije otrovna. Do trovanja dolazi usled uzimanja njenih spojeva (jedinjenja), najčešće sublimata, koji je veoma otrovan. Znatno ređe, ali do trovanja živom dolazi i usled dugotrajne primene živinih preparata za lečenje pojedinih bolesti, a može doći i usled upotrebe žive u nekim kozmetičkim preparatima, iako je upotreba žive u te svrhe zakonom zabranjena. Najzad, kod radnika koji rade izloženi raznim živinim isparenjima ili u dodiru sa pojedinim živinim spojevima, ukoliko se ne primenjuju propisane higijenske i tehničke zaštitne mere, može takođe doći do trovanja živom (profesionalno trovanje).

U zavisnosti od vrste živinog jedinjenja i njegove količine, trovanje živom može biti akutno (naglo) ili hronično.

Akutno trovanje nastaje, uglavnom, uzimanjem veće količine sublimata i često se završava za nekoliko sati. Znaci trovanja su jaki bolovi u trbuhu, hladan znoj, povraćanje praćeno mukom, proliv sa mnogo žuči, odsustvo mokraće i mokrenja, bolesnik poplavi i posle nekoliko konvulzija nastupi smrt.

Trovanje zivom

Kod manje akutnog trovanja glavni znak je odsustvo mokraće i mokrenja, zatim, povraćanje i proliv, u početku sa mnogo žuči a potom i sa krvlju, sluzokoža usta je crvena i otečena, jetra je oštećena i osetljiva. U lakšim slučajevima znaci trovanja su zapaljenje sluzokože u ustima, naročito oko zuba, bolesnik ima metalan ukus u ustima, luči mnogo pljuvačke, ima proliv, često osip po koži, belančevinu u mokraći itd.

U slučaju hroničnog trovanja glavne promene nastaju na organima za varenje i na nervnom sistemu. Javlja se pojačano lučenje pljuvačke, metalan ukus u ustima, odsustvo apetita, povraćanje, hroničan proliv, zapaljenje sluzokože u ustima sa rasklaćivanjem i ispadanjem zuba, koji pre toga pocrne i postanu trošni, ponekad se jave tamne mrlje na sluzokoži na usnama i obrazima itd. Prvi znaci hroničnog trovanja na nervnom sistemu su najpre povećana intelektualna aktivnost i nervoznost, a zatim, opšta slabost, sanjivost, pokoji put i opšte duhovno propadanje, podrhtavanje tela itd.

Bolesnika kod koga se pojave znaci akutnog trovanja živom treba preneti u bolnicu na lečenje. Do prenošenja u bolnicu on mora da leži mirno, a za to vreme može mu se dati da pije belančevinastu vodu (belanca. od 4 komada jaja dobro umućena u jednom litru vode), i zašećerenu vodu, ako povraćanje to dozvoljava.

Kod hroničnih trovanja znaci obično nestaju prestankom trovanja. Kod radnika koji rade izloženi živinim isparenjima ili u dodiru sa raznim živinim jedinjenjima moraju se strogo primenjivati ‘propisane higijenske i tehničke mere za zaštitu na radu.


Posted in: Trovanje

Comments are closed.

shared on wplocker.com