By May 12, 2013

Koliko je važna voda za ljudski organizam

Koliko je voda važna u ljudskom životu i koliko nam slobodno stoji na raspolaganju za zadovoljavanje potreba organizma, toliko je iznenađujuća činjenica da je gotovo svaki čovek pije manje nego što je to potrebno. Prema tome, naše telo je prinuđeno da radi pod veoma teškim uslovima u naporima da održi funkciju svake ćelije kao i ostale vitalne telesne procese.

U takvim prilikama ljudsko telo određenim signalima ukazuje na tu svoju potrebu i u stanju je da ih održi sve dok se potreba potpuno ne zadovolji.

Jedan čest i vrlo određen signal je tvrda stolica zatvor. Pošto drugi delovi i funkcije tela imaju prvenstvo u korišćenju unesene vode, gastrointestinalni trakt zbog toga je često vrlo slabo snabdeven ovom dragocenom tečnošću. Prema tome potrebnu količinu tečnosti u telesnim funkcijama ne mogu nadoknaditi nikakve pilule i lekovi.

Pomoć« koju lekovi mogu pružiti telu, u ovim uslovima, stvara dodatne teškoće. Telo je inače nedovoljno snabdeveno vodom, a sada mu se neodgovarajućim lečenjem otežavaju uslovi, jer je prinuđeno da vrati vodu iz drugih delova u probavni trakt da bi se oformila masa stolice i tako prividno za jedan dan sve bilo u redu. A sutra? Opomena je pogrešno shvaćena. »Lečenje* je imalo privremeno delovanje, a problem je postao još složeniji.

vaznost vode za coveka

Da li pomažu pilule? Drugi upečatljivi signal opomene često je potpuno zanemaren, sve dok bol i nevolje urinarnih problema ne pogode osobu koja je dugo vremena veoma koncentrovanu mokraću tumačila kao »dobar rad bubrega* i »bešike za koju ne treba brinuti«. Srećom lekovi obično regulišu ove probleme pa razne infekcije kao i kamen mokraćne bešike ponekad prolaze iako bolno. Ako se to ne dogodi onda hirurgija ima poslednju reč.

Tako u većini slučajeva čovek stvara svoje probleme. Da bi se sve to izbeglo evo jednostavnog pravila: za odrasle 6-8 čaša vode na dan.

Svaki čovek ima pravo da ovo kaže:
Uzimam dosta tečnosti u svojim obrocima u vidu raznih supa, napitaka, sočnog voća i povrća.« To je razumljivo i potrebno, ali organizmu je potrebna i voda, dosta vode, i to najpre između obroka. To ne obuhvata zaslađene, osvežavajuće napitke, kafu, čaj ili bilo koji napitak koji se može naći u hladnjaku ili obližnjoj radnji. Čak ni pravi voćni sokovi ne mogu isključiti vodu. To znači svežu, hladnu vodu bez dodatnih boja, arome, šećera. nekaloričnih zaslađivača ili kiseline ne može zameniti nikakav drugi napitak. Ljudskom telu potrebna je čista voda. Voda je važna a ne »prazne kalorije ili aditivi koji opterećuju čovekov metabolizam.

Drugi signali mogu se čak i lakše od ranije spomenutih, pogrešno protumačiti. Kada opadne nivo vode u telu, javlja se umor i oseća izraziti nedostatak fizičke snage. Ovakvi signali često se pogrešno protumače kao »preteran rad«, »nedostatak odmora« ili »deca koja idu na živce«. Stručne studije pokazuju da je umor često nedostatak potrebnih količina vode. Suprotno ovome, ako uzmete vode čak i nešto više nego što to žeđ zahteva, fizička snaga će se primetno povećati.

Nema sumnje, osećanje umora i slomljenosti koja se javlja kod nekih ljudi može se izlečiti pravilnim uzimanjem vode u određenim vremenskim razmacima. To uzimanje vode ne sme da se sastoji od samo nekoliko gutljaja, tek toliko da bi se za koji trenutak ugasila žeđ, već to treba da bude u dovoljnoj količini. Puna čaša je približno 14 gutljaja vode.

Kako uzimati vodu? Odrasli mogu da uoče sve ove signale koje šalje telo kadpiti vodu ujutru mu nedostaje voda, pa se u skladu sa tim i mogu ponašati. Međutim, kako postupati sa decom? Decu treba usmeravati tako da steknu naviku pijenja čiste vode. Praksa je sasvim drukčija ― deca ne samo da se ne podstiču na pijenje vode u toku dana, već su neka čak i lišena vode.

Bebama treba ponuditi vodu. Ako im je potrebna one će je prihvatiti, ali ako njihova hrana obezbeđuje dovoljno tečnosti, onda će je odbiti. To ne treba da odvrati roditelje da im češće ponude vodu.

Beba kojoj nije ponuđena voda, neće se pravilno razvijati, a njeni roditelji teško će uspevati da je sačuvaju suvom preko noći. Dete ne samo što je lišeno ovog blagotvornog napitka, ono nije naučilo da sa uživanjem pije vodu. Na taj način, rđava navika da se ne vodi računa o tako potrebnoj vodi ukorenila se već u samom početku života.

Malo dete, zbog brže razmene materija, rasta i velike površine (kože) u poređenju sa svojim uzrastom, veoma je osetljivo na nenormalna pomeranja u ravnoteži vode u organizmu. Svaki roditelj zna da dete može vrlo brzo da oboli i da ta bolest bude praćena temperaturom, povraćanjem ili prolivom. Ovo je česta pojava izazvana telesnom osetljivošću prema narušenoj ravnoteži vode i hranljivih sastojaka potrebnih bržem razvoju i rastu.

Voda treba svuda da se nađe. Stavimo je na raspolaganje maloj deci. Ponudite im je, ali nemojte ih prisiljavati. Ponudite čašu vode između obroka kao dobar poklon, tako da dete ne mora da moli. Ponudite ga tako da ono ne mora da se najpre naljuti i postane mrzovoljno pre nego što će neko shvatiti da je žedno.

Čim dete može da shvati da svi predmeti nisu za igru, obezbedite mu dovoljnu količinu vode u plastičnom bokalu sa poklopcem tako da od najranijih dana može da se nauči da se samo služi. Pijenje vode mora da postane njegova lična odgovornost u najranijoj mladosti, jer će na taj način steći trajnu i dobru naviku koja neće nestati u toku celog života.


Posted in: Ishrana

Comments are closed.

shared on wplocker.com