By May 15, 2013

Trovanje velebiljem

Trovanje velebiljemBeladona i atropin, koji se iz nje izdvaja, ulaze u raznom obliku (kapljice, solucija, praškovi, tablete) u sastav mnogih lekova za suzbijanje stomačnih, crevnih, žučnih i drugih bolova i grčeva, i za
lečenje pojedinih nervnih i drugih oboljenja. A atropin se koristi i u okulističkoj praksi.

Kod bolesnika koji su uzeli veliku dozu ovog leka pojavljuju se sledeći znaci: sluzokoža usta, jezika i ždrela, kao i koža, postaje suva, crvena i vruća. Javlja se vrlo velika žeđ i promuklost. Srčana radnja je ubrzana, puls takođe. Zenice su proširene. Posle uznemirenosti, čak i-bunila, nastupi sanjivost i, na kraju, nesvest. U toj nesvesti lice bolesnika.pomodri a disanje postane nepravilno. U ovakvom stanju trovanje se, obično, završava smrću.

Kada se kod bolesnika pojavi neki od navedenih znakova, mora se, pre svega, obustaviti dalje davanje leka. Zatim, bolesniku treba dati nešto na povraćanje ili mu, ako je moguće, što pre isprati želudac. Posle toga može mu se dati 3-4 kašike životinjskog uglja razmućenog u čaši vode ili 1-2 kašike gorke soli rastvorene u 100―150 g mlake vode. Bolesniku treba staviti na glavu hladne obloge, a u slučaju otežanog disanja primeniti veštačko disanje. Preporučljivo je zagrevati bolesnika bocama sa toplom vodom ili termoforom.

Za beladonu i atropin protivotrov je morfin, ali morfin može propisati samo lekar.

Posted in: Trovanje

Comments are closed.

shared on wplocker.com