By July 17, 2013

Davanje lekova bolesniku u postelji kod kuće

Lekovi se daju samo po uputstvu lekara. Crema svom izgledu lekovi mogu biti u čvrstom obliku (praškovi, pilule, tablete, čepići), zatim, u obliku masti i u obliku tečnosti. To su razna ulja, balzami, čajevi, otopine. Lekova ima za spoljnu i unutrašnju upotrebu. Lekovi za unutrašnju upotrebu označuju se belom etiketom, a za spoljnu upotrebu crvenom etiketom i crnim slovima. Otrovi se označavaju na etiketi crnim rubom, krstom i mrtvačkom glavom. Lekovi se moraju čuvati u posebnoj fioci ili u ormanu, na čistom i suvom mestu. Lekove koji dolaze iz apoteke u tamnim bočicama treba držati u tamnom prostoru.

Lekovi se daju kroz usta (razni praškovi, pilule, kapljice), kroz čmar (čepići, lekovite klizme), utiranjem kroz kožu (masti), ili u obliku injekcija. Lek se mora davati u određenom času, u tačno određenoj količini i u propisanom obliku. Tečni lekovi se daju bolesniku na kapljice, na kašike, na čaše ili na šolje. Kapljice kapamo posebnim kapaljkama ili se kapaju iz posebnih bočica. Kapljice se broje ili na kocku šećera, ili u kašiku vode, ili u čašu u kojoj Mora biti malo vode. Pošto popije lek, bolesniku damo još dva-tri gutljaja vode. Kašikom merimo razne soli i ulja. Obična supena kašika sadrži 15 g, dečja kašika 10 g .a mala, čajna, sadrži 5 g. Čaša za vodu sadrži 200 g,vinska čaša 120 g, šolja za belu kafu 150 do 200 g.

davanje lekova bolesniku

Tablete dajemo ili cele, da ih bolesnik proguta (na primer, kinin), ili ih prethodno rastopimo u vodi. Pilule bolesnik treba da proguta cele, one se rastapaju tek u želucu. Uzimaju se sa vodom, čajem i sl. Praškovi se rastvore u vodi i popiju, ili se dadu bolesniku na jezik i on ih popije sa malo vode, Praškovi neprijatnog ukusa mogu se umotati u oblandu.

Soli (gorka so, karlsbadska) merimo na kašike. Uzme se jedna kašika soli na čašu mlake vode. Najbolje je da se popiju ujutru, pre svakog jela.

Ulja ― ricinusovo i druga, takođe se daju na kašike. Da bi se ulja lakše uzela, naročito ricinusovo, mogu se dati u crnoj kafi, koja mora biti vruća i mora se naglo popiti. Ako se ulja uzimaju neposredno iz kašike, onda treba kašiku prethodno ugrejati, a čim se ulje proguta, treba uzeti malo limuna ili narandže, ili, pak, sok od limuna ili narandže.

Čepići se daju u čmar. Pre upotrebe odvije se staniol, zatim se čepić nakvasi mlakom vodom ili se namaže vazelinom ili kakvim uljem. Bolesnika položimo na bok, i prstom, u gumenoj rukavici, utisnemo čepić u čmar.


Tags:,
Posted in: Nega bolesnika

Comments are closed.

shared on wplocker.com