By July 17, 2013

Oblog

Oblozi mogu biti hladni ili topli, suvi ili vlažni. Mogu se stavljati preko čitavog tela ili samo na pojedine delove tela, na primer, oko prsiju. Oblozi se moraju stavljati pravilno, inače oni mogu bolesniku da naškode. Oblog na glavi treba da pokrije čelo, oko prsa mora obuhvatiti od potpazušja do pojasa. Pre stavljanja obloga nakvašenu tkaninu treba dobro iscediti. Hladni i topli oblozi menjaju se česta Pri stavljanju obloga treba paziti da bolesnik ne ozebe. Kad se oblog skine, bolesnika treba dobro istrljati.

Oblozi od ustajale vode menjaju se obično posle 1 do 2 sata. Oblog pripremimo pre nego što otkrijemo bolesnika. Najpre nakvasimo i dobro iscedimo tkaninu za oblog, složimo je onoliko široko koliko zahteva deo tela koji ovijamo, zatim na vlažnu tkaninu položimo suvu, koja treba da bude malo šira, i potom ih zajedno zavijemo kao zavoj, pa bolesniku stavljamo odjednom i mokru i suvu tkaninu tako da suva ostane spolja. Popggo smo tako pripremili oblog, bolesnik kome treba staviti oblog oko prsa sedne u krevetu, ako ne može sam, treba jedna osoba da ga pridržava. Oblog počnemo na prsima i idemo vodoravno preko leđa pa opet na prsa.

oblog za skidanje temperature

Oblog treba dobro da leži uz telo, vlažna tkanina mora biti potpuno pokrivena suvom. Treba obratiti pažnju da oblog suviše ne steže. Ako je bolesnik suviše slab da bi sedeo u krevetu, a treba da dobije oblog, onda mu provučemo suvu i vlažnu tkaninu odjedanput ispod leđa, i tada odozgo preklopimo najpre vlažnu, a potom suvu tkaninu. Oblog treba da je bolesniku prijatan. Ako bolesnik oseća hladnoću i dobije drhtavicu, oblog treba smesta skinuti.

Vrlo često bolesniku treba staviti oblog na čitavo telo. U tom slučaju nakvasimo jedan čaršav. Na krevet prostremo najpre jedno ćebe, pa na njega stavimo jedan suv čaršav, zatim preko svega toga još jedan nakvašen i dobro isceđen čaršav. Svučeni bolesnik legne na sredinu mokrog čaršava pa ga brzo zavijemo sa svih strana. Preko toga ga uvijemo suvim čaršavom i ćebetom i dobro pokrijemo. Oko vrata mu stavimo suv peškir.

Za skidanje temperature stavljaju se hladni oblozi, koji se moraju menjata čim se ugreju, obično posle nekoliko minuta. Umesto hladnih obloga može se dati kesa sa ledom. Isitnjeni komadi leda stave se u gumenu kesu, vazduh se iz kese istisne i kesa dobro zatvori čepom. Treba obratiti pažnju da se na čepu nalazi gumica. Ispod kese sa ledom na kožu bolesnika stavimo suv peškir. Da bi se led što duže održao, treba ga posoliti.


Tags:, , , , , , , , , , , , , ,
Posted in: Unutrašnje bolesti

Comments are closed.

shared on wplocker.com