By January 17, 2014

Pozitivni i negativni efekti kafe, čaja, kakaa i čokolade

Namirnice su stranog porekla, koje se, i pored toga što ne uspevaju svuda, upotrebljavaju kao napici ili hrana gotovo u svim zemljama na svetu. Njihova hranljivost i štetnost su različite, mada se sve one, u izvesnom smislu, mogu svrstati u istu grupu hranljivih namirnica.

Kafa

Kafa potiče iz Etiopije, ali se danas gaji u mnogim drugim državama Južne Amerike, Afrike i Azije. Zrna kafe rode na zimzelenom grmlju koje nije svuda isto, pa prema tome ima raznih vrsta kafe: moka, java, kuba itd.

Da bi postala upotrebljiva za ishranu, kafa se mora ispržiti i to ne odviše jako, jer se sagorevanjem uništavaju aromatične materije i stvara ugalj. Posle prženja kafu treba zatvoriti u čistu posudu i čuvati na suvom mestu. Pre kuvanja zrna treba samleti u fini prah.

Jačina kafe zavisi od sadržaja kofeina koji se prilikom kuvanja rastvori u vodi. Računa se da jedna mala šolja jače crne kafe sadrži do 10 g kofeina. Kofein deluje povoljno na rad mišića, srca, bubrega, mozga i živaca, izuzev u slučajevima naročitih oboljenja, kada može da bude i štetan.

Negativni efekti kafe

Negativni efekti kafe

Ako se upotrebljava u velikoj količini, kafa utiče na san, živce i organe za varenje, naime izaziva nesanicu, nervozu, lupanje srca, smanjenje lučenja želudačne kiseline itd.

Postoje razne „zamene za kafu“, koje u stvari nisu kafa, već pržena žita i neki drugi zrnasti plodovi, a prodaje se i kafa iz koje je izvađena kofein (ali ta kafa nije potpuno bez kofeina!).

Ekstrakti kafe u prahu ili tečnosti sadrže znatno veću količinu kofeina, te ih treba upotrebljavati pažljivo.

Kofein i kafa mogu da utiču štetno kod nervoze, nesanice, smanjenja želudačne kiseline, proliva sa grčevima i visokog krvnog pritiska, ali se danas smatra da su, ako se uživaju u umerenim količinama, daleko manje štetni nego što se ranije mislilo, naročito u slučaju oboljenja srca i arterioskleroze.

Kafa može da se pije i sa mlekom, a može da se dodaje raznim poslasticama kao začin i miris.

Čaj

Čaj je sasušeno lišće čajevca, koji uspeva u Indiji, Kini, Japanu, Cejlonu i nekim drugim zemljama Azije i južne Amerike. Postoje uglavnom dve vrste čaja: zeleni i crni, ali se zeleni kod nas retko upotrebljava.

Kuvani čaj sadrži kofein, malo teofilina, koji ubrzava mokrenje, tanin, koji daje boju, i aromatične materije, od kojih potiče specijalan miris.

Postoje čajevi koji osim tanina i mirisa ne sadrže ništa drugo.

Negativni efekti caja

Negativni efekti čaja

U pogledu korisnosti i štetnosti važi isto što je rečeno i za kafu. Blag (slab) čaj može se upotrebljavati u svim slučajevima kad organizmu treba pružiti veliku količinu tečnosti, a uz to ga osnažiti davanjem malih količina kofeina. Skuvani čaj može se mešati sa mlekom; na taj način postaje hranljiviji.

Kakao

Kakao se dobija iz samlevenih plodova kakaovca, biljke koja uspeva u Južnoj Americi, na azijskim ostrvima, u Africi i Australiji. Da bi postala dobra za jelo, zrna kakaoa moraju se prethodno podvrgnuti fermentaciji, sušenju, prženju i mlevenju. Pri tom se iz zrna iscedi kakao-maslac, a ostatak posle daljeg prepariranja pretvori u sitan, mirisan, brašnav prašak tamnosmeđe boje.

kakao zdravlje

U ljudskoj ishrani kakao se upotrebljava u obliku kakao-praška, specijalnih dijetalnih smesa sa žirom, zobenim brašnom i šećerom, a najčešće u obliku čokolade.

Čokolada

Čokolada se sastoji od kakao-praška, šećera i kakao-maslaca. Pored toga, čokolada može da sadrži razne mirise i da bude punjena voćem, marmeladom, marcipanom, šećerima, nadevima itd.

Čokolada za kuvanje sadrži 25% kakao-masti, a fina čokolada za jelo (desertna) oko 30%. Čokolada je bolja ako sadrži više kakaoa, a manje šećera.

cokolada zdravlje

Kakao-prašak se upotrebljava za kuvanje napitka, bilo sa vodom bilo sa mlekom. Dok je hranljivost čokolade vrlo visoka, dotle je hranljivost kakaoa kuvanog u vodi dosta mala, naročito ako se kao dijetalna hrana priprema bez šećera.

Čokolada i kakao u mleku sa šećerom odlična su hrana za vreme bolesti i oporavka, kad organizam treba ojačati i udebljati. Čokolade koje sadrže kofein deluju pored toga i osvežavajuće, te su se upotrebljavale za vreme rata, a naročito u avijaciji, za održavanje budnosti i snage.

Negativni efekti čokolade i kakaa

Kod nekih oboljenja kakao i čokolada mogu da budu zabranjeni (šećerna bolest, kura mršavljenja, reumatične tegobe, giht). Kod proliva treba paziti da čokolada ne sadrži mnogo kakao-maslaca i šećera i da se kakao kuva u vodi sa saharinom.


Tags:, , , , , , ,
Posted in: Ishrana

Comments are closed.

shared on wplocker.com