By January 20, 2014

Nedostatak vitamina A (avitaminoza) dovodi do oboljenja očiju

Pre nešto više od sedamdeset godina primećeno je da deca koja se hrane isključivo biljnom hranom mogu da obole od nekih bolesti očiju. Te bolesti nisu nikad viđane u primorskim oblastima, gde su deca hranjena ribom. Tek 1913. godine ustanovljeno je da je u pitanju nedostatak jednog naročitog vitamina, koji je nazvan vitaminom A.

Danas se zna da ima dve vrste vitamina A, i to: A1, koji se nalazi u tkivu morskih, i A2, koji se nalazi u tkivu slatkovodnih riba.

Životinje, pa i ljudi, mogu da stvaraju vitamin A iz karotina, to jest iz jedne obojene materije koja se nalazi u bilju. Stvaranje ovog vitamina od karotina otežano je ako postoji neko oboljenje jetre ili creva.

Čovekov organizam može da stvara rezerve vitamina A u jetri i da ga po potrebi odatle koristi. Najviše vitamina A ima u našem organizmu u jesen.

Nedostatak vitamina A

Izvori vitamina A

Ljudski organizam dolazi do vitamina A upotrebom hrane od životinjskog i ribljeg mesa, a do karotina upotrebom biljne hrane (boranija, grašak, peršun, a naročito šargarepa). Izvesne količine karotina nalaze se i u voću (pomorandža, kajsija, breskva, banana), kao i u kukuruzu.

Najviše vitamina A ima u jetri bakalara, od kojeg se pravi lekovito riblje ulje.

Avitaminoza A dovodi do oboljenja očiju

Poznata je hemeralopija, ili teško prilagođavanje očiju na tamu. U nekim slučajevima može doći i do potpunog slepila. Na beonjačama i rožnjači mogu se videti promene u obliku tamnih pega.

Avitaminoza A dovodi takođe do zadebljanja kože, pri čemu dolazi do teških promena na znojnim žlezdama i dlakama, koje poetaju lomljive, dok se koža stalno ljušti.

Slične pojave mogu se dogoditi i na sluzokožama. Naročito teške promene mogu se javiti na bronhijama male dece, kod koje usled toga može doći do zapaljenja pluća, kao i do oboljenja želuca, creva i bubrega.

Lečenje avitaminoze A

Lečenje avitaminoze A je lako, naročito ako se započne na vreme. Međutim, ako nastanu teže promene na očima i koži, lečenje je teško, a ponekad i bezuspešno. Daje se u prvom redu riblje ulje, kao i lekovi u kojima ima vitamina A (akseroftol, adevit).

Do oboljenja neće doći ako se maloj deci daje redovno riblje ulje i ako se pravilno hrane, to jest ako uzimaju dovoljno mleka, butera, jaja, šargarepe, kajsija, bresaka, zelenog povrća itd.


Tags:, , , , , ,
Posted in: Ishrana

Comments are closed.

shared on wplocker.com