By January 20, 2014

Nedostatak vitamina C (Ce) (avitaminoza) dovodi do bolesti skorbut

Postojanje skorbuta poznato je još od XIII veka, ali se tek od 1753. godine zna da je uzrok ovoj bolesti nedostatak u ishrani koji se može naknaditi davanjem soka od limuna.

Izvori vitamina C (Ce)

Vitamin Ce, ili askorbinska kiselina, nalazi se naročito u limunu, pomorandži, kupusu, repi, paradajzu, spanaću, kao i u drugom voću i povrću. U voću se ovaj vitamin nalazi naročito pod samom korom, te se smatra da se ljuštenjem voća najveći deo vitamina odstrani. Zato se preporučuje upotreba neljuštenog, ali pažljivo opranog voća. Kuvanjem povrća znatan deo vitamina Ce biva uništen. Isto tako, vitamin Ce nestaje konzerviranjem ili dužim čuvanjem. Zbog toga se vrlo često događa, naročito s proleća i zimi, da je potrebno dodavanje vitamina Ce u obliku tableta.

Dnevna potreba vitamina C (Ce)

Dnevna potrebna količina vitamina Ce iznosi od 30 do 50 mg. Za vreme trudnoće, dojenja i trajanja infektivnih bolesti potrebe za ovim vitaminom su znatno veće. Isto se događa i kod nekih oboljenja organa za varenje. Ljudski organizam nije u stanju da stvori rezerve vitamina Ce, te je zato uzimanje velikih količina odjedanput nekorisno.

Nedostatak vitamina C

Uloga vitamina C (Ce) u organizmu

Zadatak vitamina Ce u organizmu nije još dovoljno poznat, ali se zna da on utiče na formiranje vezivnog tkiva, kostiju, zuba i krvnih sudova. Danas je poznata i uloga vitamina Ce u stvaranju novih crvenih krvnih zrnaca, a smatra se da on ima uticaja i na pravilnu izmenu materija (bazalni metabolizam), korišćenje šećera i povećanje otpornosti prema infekcijama.

Kako prepoznati nedostatak vitamina C (Ce)

Starije osobe koje obole od skorbuta osećaju u početku opštu slabost, utučene su i gube volju za rad. U isto vreme javlja se gubitak apetita, koji je delimično izazvan i oboljenjem zubnog mesa. Ubrzo se javi i krvarenje iz desni, iz bubrega i pod kožu. Česti su bolovi u mišićima i ranice na desnima.

Ako se brzo ne pristupi lečenju, to jest davanju vitamina Ce, stanje se pogoršava: ranice se povećavaju i produbljuju, a krvarenja postaju sve jača. Puls se ubrzava i slabi. U najtežim slučajevima može da nastupi i smrt, naročito ako bolesnik mora da izvrši neki veći napor.

Mala deca postaju razdražljiva, potpuno izgube apetit i skoro uvek ršaju povišenu temperaturu. Krvarenja su retka, ali su promene na kostima znatno jače izražene nego kod odraslih. Pokosnica zadebljava i postaje bolna, a može da dođe i do preloma.

Lečenje

Lečenje skorbuta sastoji se u davanju velikih količina vitamina Ce u tabletama ili injekcijama, kao i u davanju velikih količina pomorandži i limuna. Najbolje je davati ovo voće u obliku sokova. Dobar je i sok od paradajza.


Tags:, , , , , , ,
Posted in: Ishrana

Comments are closed.

shared on wplocker.com