By January 21, 2014

Nedostatak vitamina K (Ka) (avitaminoza) dovodi do krvarenja

Ranije se smatralo da su skoro sva krvarenja koja nastaju bez razloga izazvana nedostatkom vitamina C (Ce). Od 1929. godine zna se da do ovakvih krvarenja može doći i usled nedostatka jednog posebnog vitamina, nazvanog vitamin Ka, koji utiče na zgrušavanje krvi. Poznato je, naime, da do zgrušanjanja krvi dolazi usled dejstva proptrombina, a vitamin Ka je neophodan za njegovo stvaranje u jetri.

Vitamin Ka koji se unosi hranom može se koristiti samo u slučaju ako u organizmu ima dovoljno žučnih soli. Zato do ove avitaminoze može doći i u slučaju oboljenja jetre, a naročito u toku žutice.

Izvori vitamina K (Ka)

Vitamin Ka nalazi se u zelenom lišću (salata, kupus, spanać, kelj, karfiol) i u biljnim uljima (soja).

nedostatak vitamina K

Pojave usled nedostatka vitamina K (Ka)

Nedostatak vitamina Ka dovodi do krvarenja. Ovakva krvarenja javljaju se i posle najmanjih povreda, a ponekad i bez ikakvog razloga.

Česta pojava krvarenja usled nedostatka vitamina Ka može da bude naročito opasna kod novorođenčadi, kod koje se krvarenje javlja u obliku crne stolice, krvarenja iz pupčane vrpce ili krvarenja pod kožu. Ovakva krvarenja mogu da se jave i u drugim organima, a naročito su opasna ako nastanu u mozgu.

Kod odraslih dolazi često do nedostatka vitamina Ka u slučaju nedostatka žuči (kamen u žučnom kanalu, rak koji ometa cirkulaciju žuči itd.). Krvarenja mogu da budu vrlo jaka, a javljaju se često posle operacija na žučnim kanalima.

Lečenje avitaminoze Ka

Lečenje avitaminoze Ka vrši se lako davanjem vitamina Ka. Jedino je teže lečenje krvarenja koja nastaju kao posledica oboljenja jetre. U tim slučajevima potrebno je davanje tuđeg protrombina u obliku transfuzije krvi.


Tags:, , , ,
Posted in: Ishrana

Comments are closed.

shared on wplocker.com