By January 22, 2014

Pelagra – bolest nastaje usled nedostatka vitamina B3 (nikotinska kiselina)

PELAGRA je bolest koja nastaje usled nedostatka nikotinske kiseline i nikotinamida. Poznata je odavno, ali se tek od 1927. godine zna da je izazvana nedostatkom vitamina.

Nikotinska kiselina i nikotinamid nalaze se u istoj hrani u kojoj se nalaze i vitamini Be1 i Be2, to jest u pivarskom kvascu, mleku, jetri, bubrezima, mršavom mesu, kikirikiju, kao i u klicama pšeničnog zrna.

Kod nas se pelagra javlja dosta često na Kosmetu, i to u predelima gde se stanovništvo hrani pretežno ili isključivo kukuruznim brašnom.

Simptomi

Kada je pelagra potpuno razvijena, javljaju se tri osnovna znaka: zapaljenje kože, proliv i slaboumnost.

U početku bolesti, međutim, znaci bolesti su slabije izraženi, pa dosta dugo mogu da ostanu neprimećeni. Javlja se mišićna slabost, gubitak apetita sa gubljenjem težine, kao i promene u karakteru. Često se misli da je u pitanju neurastenija, što, razume se, dovodi do pogrešnog lečenja.

Promene na koži najjače su izražene na mestima koja su izložena dejstvu sunčevih zraka to jest na šakama, stopalima i vratu, kao i na mestima na koja se vrši stalan pritisak (ispod dojki, kolena, lakat). Koža postaje crvenomrka, perutava i hrapava, a ponekad i zadebljala.

pelagra simptomi

Jezik postaje crven i zadebljao, a mogu se pojaviti i male ranice. Bolesnik se žali na neprijatan osećaj u ustima i pojačano lučenje sline. Teško vari hranu, jer mu nedostaje stomačna kiselina. U početku bolesti javlja se zatvor, a na kraju težak proliv, koji može potpuno da iscedi bolesnika.

Nervni poremećaji su vrlo česti. Javlja se nesanica, trnjenje u nogama i rukama, nervoza i glavobolja. U teškim i nelečenim slučajevima nastupaju vrlo ozbiljni duševni poremećaji, kao što su delirijum, halucinacije i slaboumnost.

Lečenje

Predohrana od ove bolesti sastoji se u uzimanju raznolike hrane, a naročito mleka, sira, mršavog mesa i jetre. Borba protiv pelagre je ujedno i borba protiv alkoholizma, jer preterano uživaše alkohola dovodi do osiromašenja i nemogućnosti kupovanja kvalitetne hrane. Dugotrajne dijete i postovi mogu takođe dovesti do ove bolesti.

Lečenje traži pravilnu ishranu i davanje većih količina lekova koji sadrže nikotinsku kiselinu i nikotinamid, ili PePe-
faktor.


Tags:, , , , ,
Posted in: Ishrana

Comments are closed.

shared on wplocker.com