By January 22, 2014

Pothranjenost

Do pothranjenosti može doći ako se organizam dovoljno ne hrani ili ako nije u stanju da normalno koristi pojedenu hranu.

Ranije, do pothranjenosti je dolazilo u prvom redu usled opšte bede naroda i dugih postova. Ovakve pojave sreću se i danas u nekim delovima sveta, a naročito u Aziji i Africi, gde proizvodnja namirnica ne zadovoljava potrebe stanovništa u ishrani.

U našim krajevima dolazi do pothranjenosti znatno češće usled nepravilne i jednolične ishrane, a znatno ređe usled prave ekonomske bede.

Alkoholizam je takođe čest uzrok pothranjenosti, bilo usled preterane upotrebe samog alkohola bilo usled toga što on stvara loše ekonomske uslove u porodici.

Znatno češće u našim prilikama do pothranjenosti dolazi usled raznih oboljenja. Među takva oboljenja spadaju: tuberkuloza, razne zarazne bolesti, stomačna i crevna oboljenja, oboljenja jetre i žuči, neuropsihijatrijski poremećaji, povrede, nedostatak zuba i bolesti usta, povraćanje u toku trudnoće, alergija prema hrani, dojenje, oboljenja štitne žlezde, rak itd.

Pothranjenost

Smatra se da su odrasle osobe pothranjene ako izgube više od deset kilograma od svoje normalne težine. Pothranjenost je utoliko teža ukoliko je gubitak u težini veći. U teškim slučajevima gubitak težine može da iznosi i više od 30 kilograma. U tim slučajevima bolesnici se žale na brz zamor, zimljivost i promrzline. Javljaju se i znaci spuštanja unutrašnjih organa, kile, slabljenje apetita, osećaj gađenja, proliv. Česti su i poremećaji žlezda sa unutrašnjim lučenjem, a naročito jajnika kod žena. Pothranjenost trudnica dovodi i do pothranjenosti bebe.

Kad jedna osoba jako omršavi, dolazi do korišćenja belančevina vlastitog organizma, što se naročito ispoljava topljenjem mišićnog tkiva, koje iz dana u dan postaje sve slabije.

U najtežim slučajevima javlja se otok (edem gladovanja). Ovakav otok viđao se naročito u nemačkim logorima. U teškim slučajevima javlja se i povećano lučenje mokraće, naročito u toku noći. Nisu retki ni slučajevi slabljenja koštanog tkiva sa prelomima kostiju.

Lečenje pothranjenosti sastoji se u brižljivom popravljanju svakodnevne ishrane, koja mora da bude raznovrsna i da sadrži dovoljne količine belančevina, mineralnih soli i vitamina.

U slučaju svake pothranjenosti treba pitati za savet lekara, jer, kao što smo videli, uzrok pothranjenosti mogu da budu veoma različite, a ponekad i veoma opake bolesti.


Tags:, , , , , , , ,
Posted in: Ishrana

Comments are closed.

shared on wplocker.com