By January 24, 2014

Ishrana kod obolelih od čira na želucu

Lečenje ovog čira, u teškoj fazi, zahteva ležanje od 15 do 20 dana, po mogućnosti na leđima, i strogu dijetalnu ishranu. Prvih nekoliko dana bolesniku se može preporučiti gladovanje, uz pijenje bukovičke vode. Zatim mu se daje hladno mleko u malim obrocima, više puta preko dana. Noću se ne daje nikakva hrana, jer bolesnik mora da spava (ponekad se moraju davati lekovi za spavanje). Pošto se uverimo da se stanje bolesnikovo popravlja, možemo mu dati i sluzave supe. Ovako stroga dijeta primenjuje se samo ako postoji sumnja na krvarenje iz čira.

Kada se stanje smiri, odnosno kada se bolovi ublaže ili prestanu ili ako nema krvarenja, bolesnik može da jede sledeću hranu: mleko i jela od mleka sa grizom ili pirinčom, sluzave supe od ječmenog brašna ili pasiranog povrća, pire od krompira i pire od povrća, prepe čen beli hleb bez kore, pileće i teleće meso skuvano u pari, bez masti, na buteru ili ulju, ili iseckano, teleći mozak, neslanu šunku, sasvim mlad grašak (ne iz konzervi), šargarepu, mekano kuvana jaja, keks, dvopek i sl.

Bolesnici koji boluju od čira u želucu ne bi smeli jesti nijedno jelo koje izaziva pojačano lučenje stomačnog soka (razne supe i čorbe od mesa, senf, cimet, papriku, biber, crni i beli luk, rotkvicu i rotkvu). Loše deluju i: svež hleb, kelj, kupus, pasulj, grašak, sočivo, paprika, salata, sirovo voće, suvo meso, slanina, kobasice, razni naresci, prženo meso na masti, pržena jaja, pogača, sosovi, orasi, masni kolači, kolači iz poslastičarnice, torte i slična jela.

ishrana kod cira na zelucu

Alkohol, kafa i duvan su štetni na želudac

Čim je bolest u težoj fazi, obroci treba da budu manji, eventualno češći, no ne bi trebalo da ih bude više od pet dnevno, osim ako lekar drukčije ne odredi, što zavisi od stepena oboljenja i sposobnosti želuca da podnosi hranu.

Glavni obroci mogu se sastojati od sledećih jela:

Doručak: mleko, docnije eventualno čaj ili bela kafa, a samo izuzetno blag kakao; dva rovita jajeta, buter i oko 100 g prženog belog hleba.

Užina: griz, pirinač, ili tarana u mleku.

Ručak: sluzava supa, pire od povrća (krompira, tikvica, šargarepe,
spanaća, mladog graška), mleveno ili kuvano meso u pari, pire od voća ili kolač bez masti, prženi hleb do 150 g, mleko 250 g(koje može da se pije i u 4 časa).

Večera: brašnjava supa ili supa od kostiju bez masti, ćufte bez začina i masti, pire od povrća, dobro raskuvan kompot ili kolač bez masti, mlad sir, pržen hleb 150 g.

Ponekad se dodaje i obrok pred spavanje, koji može da sadrži griz ili pirinač u mleku.

Hrana treba da bude umereno slana i umereno slatka

Kod čira koji krvari daje se po 50 g slatkog mleka svaka 2 sata, a najviše 300 g u toku dana. Ako se daje manje mleka, dodaje se po 2 do 5 g putera u toku dana. Od trećeg do petog dana dodaje se do 40 g šećera i do 3 žumanceta dnevno (umućena u mleku i sa šećerom).

Ako se stanje popravi i krvarenje prestane, obično se od petog dana daje dnevno sledeća hrana raspoređena u više obroka: mleka do 1000 g, limuna ili pomorandže do 200 g, šećera 50 g, biskvita do 50 g, mlevenog mesa ili telećeg bifteka do 100 g i soka od paradajza do 100 g.

Posle sedmog ili osmog dana, a ponekad i kasnije, što zavisi od sposobnosti želuca da podnosi hranu, bolesniku se može dati u toku dana: mleka do 1000 g, šećera 50 g, butera 50 g, jaja do 4 komada, limuna ili pomorandže do 300 g, mlevenog mesa do 200 g, griza u mleku 2 tanjira, sutlijaša 2 tanjira, krompir-pirea 1 tanjir, malo biskvita i malo voćnog soka.

Lako svarljiva hrana

Prema svarljivosti, dijetalna jela možemo svrstati u tri vrste:

1. Najlakiš jela: mleko, meko kuvana jaja, kajgana sa malo mleka, bez masnoće, sluzave supe, supe sa mlekom i malo brašna, najmekše meso strugano nožem.

2. Laka jela: krompir-pire, kuvana testa (tanko sečena), puding, koh, žele od voća,
griz,”mladi sir, kokošje i pileće meso, mozak, kuvana bela riba (smuđ).

3. Nešto teža dijetalna jela: pire od povrća sa malo butera ili pavlake, spanać sa mlekom, mlada boranija, pire od variva, pasirani kompot, a od mesa goveđe i teleće na žaru, pečeno u pari ili kuvano, morske i rečne ribe.


Tags:, , , , ,
Posted in: Ishrana

Comments are closed.

shared on wplocker.com