By January 25, 2014

Dijeta i saveti za ishranu protiv proliva

Dijeta protiv proliva

U slučaju proliva koji nastupe naglo, kod inače zdrave osobe, treba da postupimo na sledeći način:

Prvog dana daje se samo blag i slabo zaslađen čaj, voda od dobro raskuvanog pirinča, koja može da bude umereno slana i sa malo peršunovog lista. Može se dati i retka čorbica od brašna (neprženog!). Pirinčana voda sprema se na taj način što se 100 g pirinča raskuva u 300 g vode, pa procedi kroz sito i doda toliko vode koliko je isparilo za vreme kuvanja.

Drugog dana može se dati pasirani pirinač kuvan u vodi, tej sa vrlo malo šećera ili saharinom, i desetak komada keksa ili malo dvopeka. Postoje i razna dijetalna brašna, sa ili bez kakaoa, koja, se takođe mogu upotrebljavati od drugog dana, i to prema uputstvu,, koje je obično priloženo uz kutiju.

Trećeg dana bolesnik može da podnese supu od zeleni, bez luka, sa malo griza ili belog brašna, pasirani pirinač, dvopek ili keks.

Četvrtog dana daje se ista hrana kao drugog i trećeg, samo u nešto većoj količini (do 100 g griza dnevno), a tome se doda malo butera ili ulja.

Petog dana već se može dati posna supa od mesa i zeleni sa grizom ili pirinčem, kao i hrana koja je davana prethodnih dana.

Šestog i sedmog dana dodaje se kuvana piletina, kašica od brašna, krompir-pire i pire od povrća.

Ova dijeta se može skratiti ili produžiti prema kretanju bolesti, ali treba paziti da se prerano ne pređe na normalnu ishranu,, jer se u tom slučaju bolest može povratiti.

ishrana protiv proliva

Saveti za ishranu kod proliva

Koja je hrana dobra protiv proliva

Nijedna hrana ne sme biti preterano topla ili hladna. Jela se umereno sole, a šećer se mora izbegavati. Pijenje vode nije zabranjeno, naročito ako se uzima i lek protiv proliva (sulfagvanidin), ali se smatra da je bolje piti blag tej ili čaj bez šećera. Umesto šećera hrani se dodaje saharin.

Kod htroničiog katara sa prolivom dijeta se mora držati dugo, a pojedina jela se postepeno dodaju, tako da se dijeta proširuje. Može se davati sva hrana koja je nabrojana kod akutnog ppoliva. Pored toga dodaje se još i mleko, ali vrlo oprezno, zato što sadrži mlečni šećer i masnoću. Mleko se uglavnom dodaje drugom jelu (supa, puding, krem, sutlijaš) ili se daje ukiseljeno, ili kao jogurt.

Moraju se izbegavati svi začini osim soli, a takođe i kafa, alkohol, jak čaj i duvan. Od voća se daju samo jabuke, i to pečene, kao pire, ili presne, strugane.

Hleb treba da bude polubeo ili beli, prepečen (kao dvopek) i da se uzima u malim količinama kada se stanje bolesnika počne da sređuje.

Mogu se jesti mlade ribe koje nisu masne, naročito smuđ, i to kuvan. Od mesa dolaze u obzir piletina i teletina, mlevena, seckana ili kuvana.

Testa i slatka jela ne mogu se preporučiti, naročito ako su vrlo slatka. Treba izbegavati jaja, mast, marmeladu i džem, ali se može dati sok od svežeg voća (jabuke, limun). Kompot od oljuštenih jabuka se u početku pravi sa saharinom i jako raskuvan, a kasnije se dodaje malo šećera.

Naročitu pažnju treba obratiti na vitaminsku hranu, pošto propisana dijetalna jela sadrže vrlo malo vitamina. Vitamini se mogu dodavati u lekovima (multivitamin) ili u soku od limuna. Ako se prolivi leče antibioticima (aeromicinom, teramicinom, hloromicetinom itd.), moraju se davati i B (Be) vitamini. To se može postići i davanjem svežeg kvasca.


Tags:, , , , , ,
Posted in: Ishrana

Comments are closed.

shared on wplocker.com