By January 25, 2014

Pravilna ishrana protiv zatvora

Pošto ima nekoliko vrsta zatvora, što zavisi od uzroka (katar, lenost, grčenje), to ćemo reći ponešto o dijeti svake vrste.

Kod zatvora zbog mlitavih creva potrebno je nadražiti ih i pokrenuti. To se može postići masažom i gimnastikom trbuha, kao i hranom koja sadrži dosta celuloze (žito, pasulj, crni hleb, ljuske od voća).

Koje namirnice treba koristiti u ishrani kod zatvora

Vrlo dobro deluju kiselo mleko, jogurt, kiseli kupus i žumance. Sveže pšenične mekinje, ako se uzimaju našte srca, redovko po 1 do 2 kašike razmućene u 200 do 300 g mlake vode, mogu vrlo brzo dovesti do regulisanja stolice. Suve šljive uzimaju se takođe našte srca, ali je dobro da se operu i potope u mlaku vodu još uveče (10 do 15 šljiva u 250 g mlake vode). Isto se postiže i suvim smokvama. U nekim slučajevima pomaže i pijenje čiste mlake vode ujutro, ka prazan stomak.

ishrana protiv zatvora

Ako je u pitanju zatvor usled grčeva u crevima, daje se crni hleb, povrće, voće i biljne i životinjske masti, kao i voćne prerađevine. Sva hrana mora biti dobro usitnjena.

Lečenje zatvora zbog katara debelog creva (koji se ponekad smenjuje sa prolivima, a stolice mogu da budu i sluzave) zahteva specijalnu ishranu pod lekarskom kontrolom. Prvo se daju kompoti, zatim zeleno povrće kuvano i pasirano, pa kruške i pire od povrća, i na kraju salate od kuvanog povrća.

U slučaju zatvora ne treba upotrebljavati sledeću hranu: meso i prerađevine od mesa, kakao, čokoladu, borovnice, pirinač i jabuke.


Tags:, , , ,
Posted in: Ishrana

Comments are closed.

shared on wplocker.com