By January 28, 2014

Dijeta za gojenje

Do mršavosti može doći iz dva razloga: usled dugotrajne bolesti (trbušni tifus, tuberkuloza, nervna oboljenja, oboljenja želuca, creva itd.), ili usled sklonosti organizma. Pored ova dva uzroka treba pomenuti još i treći, koji proizlazi iz želje da se zadrži vitkost, naročito kod devojaka i žena u klimakterijumu (ženskoj meni); pri tome se čak upotrebljavaju i razni lekovi za ubijanje apetita, koji mogu izazvati teške povrede probavnog trakta, a time i hronično mršavljenje.

Dijeta za gojenje dovešće do brzog rezultata ako je reč o posledici nekog akutnog, pa i dugotrajnog oboljenja, ali će ostati dugo, a možda i trajno bez efekta ako je u pitanju prirođena mršavost, Bazedovljeva bolest ili oboljenje hipofize, ili ako postoji otpor samog bolesnika (nervni slučajevi, pogrešno shvaćena „moderna linija“).

Najbrži rezultat u pogledu gojenja postići ćemo ako bolesniku omogućimo potpun mir, pa se zato vrlo često preporučuje promena sredine (klimatsko lečenje) u selu, u brdima, kraj jezera, uz ležanje i pojačanu hranu. Ako bolesnik koji je preležao neku tešku bolest mora da ostane kod kuće, tada ga po mogućnosti treba izdvojiti i obezbediti mu bezbrižan i miran život otklanjanjem svih briga i uznemiravanja, a uz to nastojati da se razonodi na način koji mu najbolje odgovara (lakša lektira, radio itd.).

U početku se mora zabraniti svako kretanje i rad, Kada se primeti popravak u težini, treba mu omogućiti ležanje napolju, na čistom vazduhu, u hladovini. Za greme kure ležanja obično dolazi do nagomilavanja masti, dok se mišići u izvesnoj meri degenerišu. Zato u drugoj polovini lečenja, pored izmene hrane, treba zavesti i šetnje, masažu i gimnastiku, da bi se na taj način povratila ne samo debljina već i elastičnost, snaga i otpornost.

Dijeta za gojenje

Prvi deo dijete za gojenje

Za vreme prve polovine dijete za gojenje, posle bolesti, treba najviše jesti hranu bogatu mastima i ugljenim hidratima, pošto na taj način najbrže dolazi do nagomilavanja masnog tkiva. Daje se testo, šećer, buter, pavlaka (mileram), mleko i voće. Još u samom početku dijete debljanja mora se ispitati stanje želuca, jetre i creva, da ne bi došlo do oštećenja tih organa, što bi ne samo zaustavilo već i pokvarilo uspeh. Neumorno davanje jela, naročito ako su preterano masna i slatka, može dovesti do težih poremećaja u želucu, koje je teško popraviti. Zato dijeta gojenja treba da bude postepena i da se oslanja na stanje u kojem se nalazi probavni trakt. Bolje je davati češće i manje obroke (ne preko 6 u toku 24 sata) nego mnogo odjednom.

Da bi se izazvao apetit, hrana mora biti dobro začinjena, lepo pripremljena i servirana. Pri tom najvažniju ulogu ima ukus samog bolesnika, te mu zato hranu moramo pripremati kako on želi i začiniti kako on voli.

Ne treba zaboraviti da davanje velikih količina mleka, mlečnih proizvoda i jaja može dovesti do odvratnosti prema toj hrani, kao uostalom i prema svakoj drugoj, te zato hrana mora biti mešovita, raznolika i, što je vrlo važno, lako svarljiva.

Pošto je mleko vrlo važan deo ishrane za gojenje, to u slučaju nepodnošljivosti treba davati mleko u nekom jelu (kohovi, bela kafa, pire, kakao, kolači, mlečne supe, pudinzi), a tek ako boleskik i to ne podnosi, izostaviti ga potpuno. Isto se mora činiti i u slučaju nepodnošljivosti prema jajima. Često bolesnici lakše podnose preska jaja iz ljuske, kao i mućena jaja sa šećerom.

Drugi deo diejte za gojenje

U drugoj polovini dijete bolesnicima treba davati hranu koja sadrži više belančevina. Meso mora biti teleće, jagnjeće, pileće, ćureće, od pitomog zeca, dok svinjsko, guščje i pačje treba izbegavati, a naročito toplo svinjsko pečenje (osim ako bolesnik to naročito ne želi). Bolje se vari meso kuvano u pari, mleveno i pečeno, nego u obliku paprikaša. Kuvana šunka, kobasice, pršuta i naresci mogu se davati samo u manjim obrocima. Ribe su dobre pečene, pržene i na .,lešo“ (kuvane). Zabranjene su jegulje i mladice. Salate se preporučuju jer pojačavaju apetit, ali treba paziti na njihovu svarljivost. Isto se to može reći i za voće, koje je takođe odlična hrana, mada se njime ne postiže naročito povećanje težine.

Hrana može biti umereno slana, osim slučajeva kada se mora paziti na bubrege i srce.

Smatra se da se u toku dijete gojenja bolesnicima mogu davati male količine alkoholnih pića (vina ili piva), no to nije neophodno potrebno. Pušenje treba napustiti.


Tags:, , , , ,
Posted in: Ishrana

Comments are closed.

shared on wplocker.com