By March 12, 2013

Čir u plućima

Čir u plućima je, u poređenju sa drugim plućnim oboljenjima, ređa plućna bolest, koja može da se pojavi kod ljudi svakog uzrasta i u svako godišnje doba. U stvari, tu je u pitanju jedno učaureno za paljenje sa gnojenjem, koje može da ostane sakriveno ili da se ispolji samo nekim sasvim običnim znakom.

U početku se pojavi, obično, lakša temperatura, sa kašljucanjem. Šlajma nekad ima malo, a nekad nimalo. Bol je neodređen, tup, nikad nije tako izražen kao kod zapaljenja plućne maramice ili zapaljenja pluća. Ovo stanje može da traje i duže od trideset dana. Za to vreme bolesnik izgubi apetit i omršavi. Često se misli da je u pitanju tuberkuloza ili zapaljenje plućne maramice. Rendgenska slika može lako da dovede do ispravne dijagnoze.

cir-pluca

Jednoga dana, kad je bolest poodmakla, često tek oko dvadesetog, a ponekad i oko tridesetog dana, nastupi odjednom jače probadanje i povišenje temperature, a odmah potom jak kašalj sa izbacivanjem čitave pregršti ili pune čaše vrlo karakterističnog ispljuvka. Posle toga iskašljavanje šlajma se nastavlja iz dana u dan, stalno u velikim količinama. Rendgenskim pregledom ustanovljava se da plućima postoji često vrlo velika šupljina ispunjena više ili manje gnojem. Količina ispljuvka ponekad je tako velika da može ugušiti bolesnika.

Razume se da se ne sme čekati ovo izbacivanje gnoja iz pluća, već oboljenje treba još mnogo ranije ustanoviti, što se, kao što smo već napomenuli, najbolje postiže rendgenskim pregledom.

Bolesniku koji boluje od čira u plućima potrebno je speci]alističko bolničko lečenje penicilinom i drugim novim lekovima. Pre pojave antibiotika ova bolest bila je uvek smrtonosna. Sada, međutim, leči se vrlo uspešno, tako da vrlo često ne ostavlja nikakve naročite posledice.

Za vreme visoke temperature treba držati umerenu dijetu. Alkohol treba izbegavati, a pušenje napustiti. Ako se potpuno ne izleči, čir se može ponovo javiti na istom mestu.

Ova bolest prouzrokuje dugotrajnu radnu nesposobnost, pošto je oporavljanje vrlo sporo, a i posledice na bubrezima i srcu mogu produžiti bolovanje.


Tags:, , , , , , , , , , ,

Comments are closed.

shared on wplocker.com