By March 17, 2013

Suvo zapaljenje plućne maramice

Suvo-zapaljenje-plucne-maramiceOvo oboljenje je vrlo često. Ponekad je to sasvim novo oboljenje, a ponekad je samo buđenje već postojećeg oboljenja plućne maramice, koje je bilo više ili manje izlečeno. Pojavljuje se obično posle nazeba ili preteranog zamora.ili znojenja. Zato i jeste najčešće s proleća i u jesen.

Početak je u većini slučajeva lak, sa malo povišenom temperaturom, podnošljivim probadanjem, otežanim disanjem i gubitkom apetita. Nijedan od ovih znakova nije toliko jak kao kod zapaljenja koje će se komplikovati izlivom vode. Možda jedino probadanje može postati jako, a može i da traje duže, jer pojava vode (eksudata) smanjuje bolove i probadanje, a pojačava gušenje, koje je kod suvog zapaljenja plućne maramice gotovo neznatno ili uopšte ne postoji. Po svemu, suvo zapaljenje izgleda mnogo manje opasno, ali pošto se uvek može pojaviti eksudata ili razviti plućna tuberkuloza, to se i ovom oboljenju mora posvetiti velika pažnja. Oboljenje može potrajati dugo, naročito ako je otpornost organizma smanjena ili ako se oboljenje pojavi kod osobe koja u isto vreme boluje od plućne ili neke druge vrste tuberkuloze u aktivnoj formi.

Za sve vreme trajanja bolesti temperatura ostaje niska, sa- neznatnim večernjim povišenjem, koje retko prelazi 38°C. Znojenje je neredovno, većinom posle ponoći ili pred zoru. Gubitak apetita traje sve. dok traje i temperatura, a popravlja se čim temperatura padne.

Bolest se leči isto kao i zapaljenje plućne maramice s vodom, odnosno isto kao i plućna tuberkuloza: ležanjem, pojačanom ishranom i novim lekovima, kao što su streptomicin, PAS i drugi, naročito ako temperatura traje i opšte stanje bolesnika slabi.

Do dolaska lekara možemo bolesnicima davati tri do šest aspirina, ili tri piramidona dnevno. Protiv kašlja dobro deluje kodein. Da bismo smanjili probadanje, možemo na obolelo mesto priviti slačicu ili strugani ren. Vrlo dobro deluje i mazanje jodnom tinkturom. Mazanje se može vršiti i dvaput dnevno. Stavljanjem čašica na mesto probadanja može se takođe umanjiti bol.

Deci se daje odgovarajuća, manja količina lekova.

Suvo zapaljenje obično se ponavlja, u većoj ili manjoj meri, i to uglavnom zbog postojanja priraslica, koje su normalna posledica ove bolesti.

Bolesnici koji boluju od zapaljenja plućne maramice bilo koje vrste ostaju vrlo osetljivi na promene temperature i znojenje, pa treba da se čuvaju nazeba, kao i znojenja na promaji. Važno je ca stalno održavaju dobro opšte stanje (kondiciju) pomoću jake ishrane i urednog života. Preterana upotreba alkoholnog pića, sedenje u noćnim lokalima, preterani sportovi i pušenje loše deluju i na zdrave ljude, a na ove bolesnike naročito.

Dok traje temperatura i probadanje, ne treba raditi. Ležanje i lečenje treba produžiti još neko vreme posle pada temperature.

Nije redak slučaj da se suvo zapaljenje, usled nepažnje ili lošeg domaćeg lečenja, pre ili kasnije komplikuje izlivom vode.

Posle ozdravljenja. treba vršiti povremenu kontrolu pluća nekoliko godina, jer uvek postoji opasnost da se pojavi tuberkuloza. Korisno je klimatsko lečenje u brdima.


Tags:, , , , , ,

Comments are closed.

shared on wplocker.com