By March 31, 2013

Zapaljenje i gnojenje srednjeg uva (zaušne kosti)

Jedna je od relativno čestih komplikacija oboljenja srednjeg uha. Ranije, pre antibiotika, oboljenja zaušne kosti su bila česta; od pojave antibiotika broj tih oboljenja se smanjio, ali je ipak i sada prilično velik. Znaci su bol iza ušne školjke u predelu zaušne kosti, zatim i otok. Ako bolesnik koji boluje dugo od gnojenja srednjeg uha dobije nesvesticu, vrtoglavicu, povraćanje, treba odmah da traži stručni lekarski savet. U takvim slučajevima je, obično, posredi oboljenje koje je prešlo na unutrašnje uho.

Zapaljenje i gnojenje srednjeg uva (zaušne kosti) kod dece i odraslih

To je druga komplikacija oboljenja srednjeg uha, koja nije tako česta kao prva, ali je zato opasnija. Visoke temperature sa groznicom, jake glavobolje, laka ukočenost vrata, povraćanje znaci su da je gnojenje iz uva probilo u krv ili mozak. To su dalji komplikacije gnojenja srednjeg uha, koje su vrlo opasne. U svim takvim slučajevima ne treba bolesnika držati kod kuće, već ga treba odmah uputiti u bolnicu na lečenje. Lečenje i izlečenje takvih bolesnika, prema današnjem stanju medicine, su sasvim mogućna.

Naposletku, zagnojavanje moždanih tkiva, stvaranje čireva (apscesa) u malom i velikom mozgu, može biti takođe posledica dugotrajnog i zapuštenog gnojenja srednjeg uva. Ta je komplikacija vrlo opasna i često smrtonosna.

Svako gnojenje srednjeg uva nije praćeno truljenjem kosti; postoje i gnojenja bez truljenja kosti. Javljaju se kod dece koja boluju od krajnika ili od drugih oboljenja. Ova gnojenja srednjeg uva nisu tako opasna, ali ipak imaju za posledicu slabljenje sluha kod dece. I takva oboljenja srednjeg uha moraju se lečiti, odnosno mora se pronaći njihov uzrok. Takvoj deci moraju se temeljno pregledati guša i nos, i ako postoje kakve promene, one se moraju lečiti. Ako i posle toga gnoj i dalje curi iz ušiju, takva se deca moraju podvrći specijalnom lečenju: sunčanje i kupanje u morskoj vodi, uzimanje hrane bogate vitaminima itd. Preporučuje se roditeljima da u takvim slučajevima traže i savet. dečjih lekara.

Pored oboljenja srednjeg uha izazvanih infekcijom običnih gnojnih bakterija, postoje i druga oboljenja srednjeg uha, na prvom mestu tuberkuloza srednjeg uha. Ona se javlja u vezi sa tuberkulozom pluća i nastaje infekcijom srednjeg uha preko Evstahijeve cevi. U izuzetnim slučajevima srednje uho može da se inficira i putem krvi. Kod ovog oboljenja javljaju se, obično, niske temperature. Može da dođe i do razaranja koštanog tkiva.

Sem izrazito gnojnih zapaljenja, postoje i vrlo blaga zapaljenja spednjeg uha kod kojih nema gnojenja, ili, ako se i pojavi, ono traje nekoliko dana pa iščezne. Sa druge strane, zapaljenja srednjeg uha kod kojih nema gnojenja mogu da budu vrlo podmukla i da posle trajanja od dva do tri meseca prouzrokuju vrlo teške komplikacije.

Izvesne osobe žale se na bolove u ušima iako ne postoji nikakvo zapaljenje niti spoljašnjeg niti srednjeg uha. Tu su, obično, posredi oboljenja zuba, vilica, baze jezika, grla, krajnika itd.


Tags:, ,
Posted in: Uho

Comments are closed.

shared on wplocker.com