By April 3, 2013

Oboljenja unutrašnjeg dela nosa – akutna i hronična kijavica

Najvažnija oboljenja unutrašnjeg dela nosa su akutna kijavica i krvarenja iz nosa, a ređa tumori, tuberkuloza, difterija itd.

Auktna kijavica je oboljenje sluzokože nosa i može biti samostalno ili je samo početni simptom nekog drugog oboljenja; na primer, kijavica može da bude prvi znak dečjih boginja, šarlaha, dečje paralize itd.

Kijavica je zarazne prirode i prenosi se disanjem, kijanjem, kašljanjem. Izazivaju je razni virusi koji se nalaze u vazduhu u zatvorenom prostoru. Te klice mogu da se nalaze na sluzokoži nosa zdravih ljudi, tako da pod izvesnim okolnostima (hladnoća) postanu aktivne i izazovu oboljenje.

akutna-i-hronicna-kijavica

Epidemijski karakter kijavice poznat je naročito u porodicama, školama, internatima itd. Nagle promene temperature utiču na pojavu kijavice, što se dešava naročito u zimskim mesecima.

Prvi znak kijavice je golicanjegrebanje u nosu i kijanje. Zatim nastaje izlučivanje sekreta iz obe nozdrve. Vrh nosa je crven, a na nozdrvama i gornjoj usni vide se ponekad zapaljive promene (crvenilo, otok). Nos je potpuno zatvoren i bolesnik diše na usta. Izlučivanje iz nosa je u početku vodnjikavo, sluzavo, zatim žuto i gusto, tako reći gnojavo, a na kraju može biti i krvavo. Sve ovo može da bude praćeno i temperaturom.

Akutna kijavica može da zahvati i sinuse, pojedine ili nekoliko odjedanput, i da prouzrokuje njihovo oboljenje. Kroz Evstahijevu cev može da pređe na srednje uvo i da prouzrokuje zapaljenje srednjeg uva. U nekim slučajevima može infekcija da se spusti naniže i da zahvati grlo, dušnik i pluća.

Ako se kijavica često pojavljuje, onda postaje hronična, prouzrokujući stalne promene na nosnoj sluzokoži. Uzroci hroničnoj kijavici mogu da budu oni isti koji izazivaju i akutnu kijavicu, a osim toga i razni mehanički i hemijski nadražaji nosne sluzokože (prašina najrazličitije vrste kod profesionalnih radnika, hemijska isparavanja itd.) stvaraju uslove za postanak hronične kijavice.

Pored kijavice koju prouzrokuju klice, postoji i kijavica nervne prirode.
Postoji još jedna treća vrsta kijavice, tzv. alergična kijavica, koja se javlja u proleće. Izazivaju je izvesne materije koje lebde u vazduhu, naročito u vreme cvetanja biljaka (cvetni prah); zatim, mogu da je izazovu i izvesne materije koje se nalaze u raznim travama i senu. U novije vreme je dokazano da i rublje od sintetičnog materijala može da izdzove alergičnu kijavicu.

U svim takvim slučajevima treba se posavetovati sa lekarom. specijalistom.


Tags:, , , , , , , ,
Posted in: Nos

Comments are closed.

shared on wplocker.com