By April 4, 2013

Treći krajnik kod dece

U vezi sa hroničnim kijavicama treba pomenuti jednu smetnju koja se javlja naročito, kod dece i koja je vrlo česta. Reč je o tzv. trećem krajniku. Deca koja imaju uvećan treći krajnik bleda su, malo krvna i izgledaju kao da su vrlo rđavo hranjena. Treći krajnik pravi najveće smetnje između pete i petnaeste godine; posle puberteta (polne. zrelosti) smetnje se smanjuju s obzirom na to da prostor iza nosa postaje veći. Najglavniji znak trećeg krajnika je otežano disanje kroz nos. Deca hrču i dišu na usta, naročito za vreme spavanja. Takva deca mogu se skoro uvek poznati po izgledu lica.

Treci-krajnik-kod-dece

Spavanje je nemirno, deca se često bude. Za vreme spavanja mogu da dobiju i nastupe gušenja. Usled stalnog curenja sekreta iz nosa stvara se ekcem u nozdrvama i na gornjoj usni. Takva deca slabo čuju, jer lako dolazi i do oboljenja srednjeg uva i do curenja gnoja iz ušiju. Popuštanje sluha je posledica uvučenosti bubne opne, što je, opet, u vezi sa smanjenjem vazduha u srednjem uvu. Uzrok tome je zatvaranje Evstahijeve cevi trećim krajnikom. Nemiran san i oslabljen sluh prouzrokuju slab napredak dece u školi. Učitelji i roditelji misle da je posredi lenost i nepažnja deteta. Međutim, dete dolazi umorno u školu, pa nastavu slabo prati, a, pored toga, ponekad i ne čuje. Takva deca često pate i od mokrenja u krevetu i mogu za vreme spavanja da dobiju i napade, grč samog grla. Sve te smetnje mogu se vrlo lako otkloniti jednostavnom i potpuno bezopasnom operacijom vađenjem trećeg krajnika.

U retkim slučajevima, zapuštenost nosa može da bude posledica stranog tela koje dete, igrajući se, slučajno ugura u nos (kamičak, zrno pasulja, koštice itd.). Ta strana tela mogu da ostanu godinama u nosnoj šupljini i da se povećavaju taloženjem krečnih soli oko njih. Ona mogu potpuno da zapuše jednu nozdrvu i da prouzrokuju curenje gnoja i krvi. Prisustvo stranih tela lekar obično vrlo lako ustanovi i lako ih izvadi.

Od drugih oboljenja u nosu da pomenemo: tuberkulozu nosne sluzokože. To oboljenje može da bude posledica čačkanja sluzokože nosa prljavim prstima. Bilo je slučajeva infekcije sluzokože nosa tuberkuloznim klicama kod ljudi čija je profesija brojanje novca (blagajnici).

Sifilis nosa ima za posledicu razaranje nosne pregrade i stvaranje tzv. sedlastog nosa. To oboljenje je posledica nelečenog sifilisa i. smatra se kao. njegov treći stadijum (guma).


Tags:, , , , , , , ,
Posted in: Nos

Comments are closed.

shared on wplocker.com