By May 15, 2013

Sunčanica i toplotni udar

Usled delovanja Sunčeve toplote pri poljskim radovima, na maršu, prilikom sunčanja, kao i usled toplote uopšte prilikom bavljenja u pregrejanim prostorijama (pekari, ložači, radnici u topionicama, itd.), može kod izvesnih osoba doći do naglog gubitka svesti. U lakšim slučajevima sunčanice ili toplotnog udara gubitku svesti može prethoditi osećanje zamora, mučnine, znojenje, glavobolja, navala krvi u glavu, sa ili bez potpunog gubitka svesti. Krvni pritisak pada, svest se, obično, vraća posle nekoliko minuta. Međutim, u teškim slučajevima besvest se može. produbiti, preći u komu sa smrtnim ishodom.

Zamor (prethodna neprospavana noć), iscrpenost, odeća koja ne omogućuje dovoljno vetrenje tela, i sklonost određenih osoba za ovakav način reagovanja olakšavaju pojavu sunčanice i toplotnog udara.

Suncanica-i-toplotni-udar

Bolesnika treba brzo premestiti u hlad ili izneti iz pregrejane prostorije, raskopčati mu odeću, na glavu staviti hladnu oblogu a telo trljati mokrim peškirom. U težim slučajevima potrebno je hitno pozvati lekara.
Uzrok sunčanici i toplotnom udaru je otok mozga usled priliva prekomerne količine krvi u mozak.

Predohrana od sunčanice i toplotnog udara sastoji se u izbegavanju pregrejanih prostorija, redovnom vetrenju i hlađenju radnih prostorija, nošenju prikladne odeće, izbegavanju dužeg zadržavanja na suncu, na mestima gde nema provetravanja, i u izbegavanju alkoholnih pića, čija upotreba dovodi do priliva veće količine krvi u mozak i do promena na krvnim sudovima.


Tags:, , , , , , , , , , , ,
Posted in: Nervna oboljenja

Comments are closed.

shared on wplocker.com