By July 16, 2013

Hranjenje nepokretnog bolesnika u krevetu

U običnoj bolesničkoj ishrani razlikujemo:
1. tečnu hranu: supe, čorbe, mleko, kafa (čaj), itd.
2. kašastu hranu: pirinač, griz na mleku, sir, drobljeni krompir, itd.
3. običnu hranu kao za zdrave, sa potrebnim dodacima ili izmenama i
4. specijalnu hranu.

Prema različitim bolestima, bolesnicima se daje i različita specijalna hrana. Na primer, bolesnici od šećerne bolesti ne smeju da jedu brašnasta i slatka jela; osobe sa bubrežnim bolestima ne smeju uzimati belančevine i soli; sa bolestima žuči ne smeju masna jela, itd.

Kakvu će hranu i u kojoj količini imati bolesnik, određuje lekar. Bolesnik treba uvek tačno da se pridržava lekarevih uputstava. Čest je slučaj da bolesnik, osobito ako je težak, nema apetit, a ponekad oseća i odvratnost prema jelu. U takvom slučaju naša je dužnost da mu stvorimo apetit i da ga nagovorimo na uzimanje hrane.

hranjenje bolesnika u krevetu

Bolesnik treba da dobije hranu u redovnim obrocima, najbolje pet puta dnevno; no, ako bolesnik posle neprospavane noći spava, ne treba ga buditi. Pre svakog obroka bolesnik mora oprati ruke, a isto tako i osoba koja mu donosi hranu i pomaže pri jelu. Prilikom jela bolesnik treba da ima potpun mir, ne treba ga uznemiravati raznim nepotrebnim stvarima. Osoba koja ga dvori treba da bude vedro i dobro raspoložena i izvanredno čista i uredna. Pre nošenja hrane, treba da stavi sasvim čistu belu pregaču i da poveže kosu čistom maramom. Isto tako sudovi i pribor za jelo moraju biti besprekorno čisti. Jelo treba da bude na činijama i tanjirima ukusno raspoređeno. Porcije ne smeju biti suviše velike, jer suviše velike porcije zatvaraju apetit. Hranu ne treba pripremati u bolesničkoj sobi, nego doneti na poslužavniku već pripremljenu. Ako se bolesnik mora hraniti tečnom ili kašastom hranom, sva jela moraju biti dobro pasirana. Hrana treba da bude dovoljna topla, ne vrela, ali ukusna i dobro pripremljena.

Bolesnicima koji ustaju iz kreveta služi se hrana za stolom. Sto mora biti ukusno prostrt i bolesnik treba da dobije sav potreban pribor. Bolesnicima koji ne mogu ustati služi se jelo u krevetu. u tu svrhu postoje posebni stočići koji se stave na krevet, Bolesnik sedi u krevetu i jede sa tog stočića, koji, takođe, mora biti lepo prostrt. Ali ako imamo teškog bolesnika koji ne može da jede sam, moramo mu pomoći pri jelu. Pri hranjenju, bolesnika treba pridržavati. Levu ruku treba da stavimo pod jastuk i zajedno s jastukom da pridržavamo glavu. Pred bolesnika treba razviti salvetu. Jelo sasvim usitnimo i bolesnika hranimo kašikom. Bolesnika ne silimo da jede jedno jelo, već ako ne može jedno, treba ga ponuditi drugim jelom. Treba ga polako hraniti i čekati dok prvi zalogaj proguta. Ako bolesnik uzima samo tečnu hranu, onda ga hranimo iz posebnog suda, sa siskom „plovkom“, a ima i sudova s naročitom sisaljkom.

Sud se puni tečnošću samo do polovine da se bolesnik ne bi polio.

Po završenom obedu odstranimo sudove i ostatke hrane, očistimo krevet od mrvica, sobu malo provetrimo i pustimo bolesnika da se malo odmori i prodrema.

Besvesnog bolesnika smemo hraniti samo ako je u stanju da guta. Inače bi se moglo dogoditi da delić hrane dospe u dušnik i da se bolesnik zaguši ili da dobije zapaljenje pluća. Takvi bolesnici hrane se veštački.
Hranjenje bolesnika. Veštačko hranjenje primenjuje se tamo gde bolesnik ne može da otvara usta, na primer, kod raznih ozleda, posle operacije u ustima, kod raznih duševnih bolesnika koji neće sami da jedu i sl. Čista iskuvana gumena sonda (gumeno crevo) uvuče se bolesniku kroz usta ili nos u jednjak i želudac. Pri tom bolesnik oseća nadražaj na povraćanje. Kad se taj nadražaj smiri, pomoću levka koji stavimo na vrh sonde oprezno sipamo hranljivu tečnost (na primer, mleko sa šećerom i razmućenim jajima i sl.). Bolesnik mora pri tom duboko da diše. Kad primetimo da u levku nema više tečnosti, stisnemo sondu sa dva prsta i jednim pokretom naglo je izvučemo. Teške bolesnike sa ozledama na ustima, jednjaku, želucu ili crevima možemo hraniti i pomoću hranljive klizme. U tom slučaju creva se moraju prethodno dobro pročistiti klizmom za čišćenje.

Veštačko hranjenje sme vršiti samo iskusno osoblje.

Bolesnicima koji ne smeju uzimati tečnost, a mnogo žedne, dajemo vodu da isplaknu usta, ili im dajemo mali komadić čistog leda da drže u ustima, ili im brišemo usta komadićem limuna i sl.


Tags:, , , , ,
Posted in: Nega bolesnika

Comments are closed.

shared on wplocker.com