By January 15, 2014

Upotreba jaja u ishrani ljudi

Kod nas se u ljudskoj ishrani najviše upotrebljavaju kokošja jaja, a zatim guščja, pačja, ćureća, galebova i golubija. Veličina jajeta zavisi od vrste životinje, a računa se da je kokošje jaje teško od 50 do 60 g, pačje od 60 do 70 g, a guščije od 150 do 200 g.

Hranljiva vrednost

Hranljivi deo jajeta sastoji se iz belanceta i žumanceta. Belance se sastoji iz vode (86%) i belancevine, a žumance iz vode (47%), mešavine raznih masnih materija, oko 15% belančevine i 10% lecitina. Osim toga žumance sadrži vitamine A, D (De), B1 (Be1), B2 (Be2), E i K (Ka) i oko 240 mg holesterina, kao i male količine fosfora, gvožđa i sumpora.

Kako proveriti da li su jaja sveža

Stajanjem jaje stari, težina mu se smanjuje, a vazdušni prostor povećava. Isprobavanje svežine jaja vršimo na sledeći način: ako u 1 I vode rastvorimo 60 d soli. pa u nju potopimo jaja, sveža će ležati na dnu, starija od 3 nedelje će se uspraviti, a još starija plivati. Staro žumance razlije se na ravnoj površini tanjira, dok sveže žumance ostane celo. Vrlo stara jaja nisu dobra za hranu.

jaja u ishrani ljudi

Kako se čuvaju jaja

Sveža i zdrava jaja mogu se čuvati do tri meseca u suvoj prostoriji gde ima dosta vazduha (zimi), u hladnjači na 0―1° C ili u vodenom staklu i krečnoj vodi. Danas se nalaze u prodaji i konzervisana jaja bez ljuske, bilo u smrznutom stanju bilo u obliku praha uz dodatak izvesnih hemijskih sredstava.

Upotreba jaja u ishrani

Jaja su odlična hrana, visoke hranljive vrednosti, lako se vare, te se mogu upotrebljavati u stvari u ograničenim količinama. Samo uzimanje velikih količina belanceta može da izazove prolive, a isto tako mogu da naškode jaja i onim ljudima koji ih i pored gađenja ipak na silu jedu. Razumljivo je da i pokvarena jaja mogu da izazovu poremecaje u varenju, pa i trovanje. Upotreba jaja je zabranjena u slučaju kamena u žučnoj bešici i kamena u bubrezima, zapaljenja žuči i bubrega, kao i kod teskih oboljenja probavnog trakta. Preporučuju se u svim slučajevima kada treba da se regeneriše i ojača organizam, kako za vreme bolesti tako i prilikom oporavka.

Jaja se mogu jesti tvrdo ili meko kuvana, presna iz ljuske ili mešana sa mlekom i šećerom, pečena ili umešana u druga jela i kolače. Najlakše se vare meko kuvano jaje i meka kajgana na mleku ili sa vrlo malo butera. Pečeno jaje na masti smatra se za teško jelo, te nije za bolesničku ishranu. Meko kuvano jaje mora da bude sveže, jer staro jaje ima specijalan miris, koji nije prijatan i može da izazove gađenje.

Postoje specijalne kure gojenja jajima, pri čemu se svaki dan povećava broj jaja, ali ta se metoda ne može smatrati kao naročito dobra jer zapostavlja mešovitu ishranu.


Tags:, , , , ,
Posted in: Ishrana

Comments are closed.

shared on wplocker.com