By January 16, 2014

Upotreba mleka u ishrani čoveka

Vrlo je važan, a trebalo bi da bude i svakodnevni deo ljudske ishrane. Naročito se ceni u ishrani dece, bolesnika i starih ljudi, jer se lako vari, a sadrži gotovo sve potrebne materije za život, razmnožavanje i rad ćelija. Upotrebljava se kravlje, ovčje, kozje, bivoličino, magareće i kobilje mleko. Po svom sadržaju ova mleka su vrlo različita, a naročito u odnosu na količinu masti i šećera.

Sadržaj kravljeg mleka

Dobro kravlje mleko ima specifičnu težinu 1 028 do 1 033, a stepen kiselosti 22% (po Terneru). Sadrži vodu, masti 3,25%, belančevina oko 3,3%,, mlečnog šećera oko 4,72%, minerale i vitamine. Ne sme da sadrži nikakvu nečistoću ni zarazne klice ili druge bakterije.

Kada mleko nije dobro za upotrebu

Mleko može da bude zagađeno: u samom vimenu, ako je krava bolesna; prilikom muženja, ako je vime prljavo ili ako se muža vrši prljavim rukama; sudovima i cedilom, ako nisu savesno oprani i držani u redu; prašinom iz vazduha ili insektima i dodavanjem vode koja sadrži klice i nečistoću. Ne sme se zaboraviti da je mleko veoma podesna hrana za bakterije, koje se u njemu vrlo brzo razmnožavaju. Razmnožavanje klica je utoliko brže ukoliko je temperatura podesnija. Mleko se zato mora čuvati u vrlo čistim sudovima i na čistom, zračnom i hladnom mestu.

mleko u ishrani coveka

Zašto mleko treba kuvati

Mleko se obično upotrebljava kuvano. Na taj način se uništavaju zarazne i druge klice, ako ih ima, i sprečava kiseljenje. Kuvano mleko može se sačuvati u dobrom stanju duže od nekuvanog, trajnost se produžava dodavanjem male količine sode bikarbone, a i čuvanjem na hladnom mestu. Upotreba presnog mleka ne može se preporučiti, naročito u gradovima i svuda gde se ne zna| da li je krava zdrava. Kuvanjem se uništava veliki deo vitamina. Zato se u poslednje vreme pristupa pasterizaciji mleka. Pasterizovano mleko, pored toga što ne sadrži sve zaraznej klice te se više ne mora kuvati, ima i to preimućstvo što sadrži sve vitamine kao i prilikom muže.

Kako da upotrebljavate mleko ako imate problem sa varenjem

Neki ljudi ne podnose ni presno ni kuvano mleko, bilo zbog gađenja bilo zbog poremećaja u organima za varenje. Tim ljudima treba davati mleko pomešano sa drugom hranom, jer ga na taj način vrlo često sasvim lako podnose.


Tags:, , ,
Posted in: Ishrana

Comments are closed.

shared on wplocker.com