By January 23, 2014

Služenje i pomaganje bolesniku pri jelu

SLUŽENJE (SERVIRANJE) HRANE

Treba da bude ukusno; hranu treba donositi u manjim količinama, i po mogućnosti svako jelo u zasebnom tanjiru. Veće količine hrane ili neukusno pomešana hrana izazivaju gađenje i gubitak apetita. Bolje je bolesnika poslužiti dva puta nego vraćati ostatke hrane i bacati ih, jer hranu posle bolesnika ne sme niko jesti, čak i ako je bolesnik nije ni okusio. Hranu treba uneti na poslužavniku, lepo raspoređenu u tanjire ili zdelice, zajedno sa priborom za jelo.

Ako je sposoban, bolesnik mora da se posluži sam i da sam pomeša i iseče hranu. Ako nije sposoban, onda hranu treba pred njim isitniti (iseći meso, izgnječiti krompir itd.), jer često i sam izgled lepo servirane hrane izazove bolji apetit i želju za jelom.

I izgled osobe koja donosi hranu treba da deluje ugodno. Ta osoba mora biti, čista, očešljana i uredna. Ako je kuvala hranu i za druge ukućane, često miriše na zapršku, čiji je miris bolesniku neprijatan. Zato, po mogućnosti, treba da se presvuče ili bar opaše čistom keceljom. Naročito treba da pazi na čistoću ruku i noktiju, jer su mnogi bolesnici vrlo gadljivi. Osoba koja neguje bolesnika treba da bude uvek dobro raspoložena, strpljiva, blaga, a, ako slučaj zahteva. i stroga. Ali blage reči i lepo ophođenje uvek imaju više uspeha nego strogost.

pomaganje bolesniku pri jelu

I okolinu bolesnika treba urediti tako da se za vreme jela oseća ugodno. To se može postići unošenjem cveća ili na neki drugi način koji je bolesniku prijatan (muzika).

Mnogi bolesnici vole da budu sami dok jedu. Veliko društvo za vreme jela nikada nije korisno, i zato u to vreme treba ukloniti iz sobe i ukućane i posetioce. Pored bolesnika treba da ostane samo ona osoba koja je neophodno potrebna. Ta osoba treba da vodi brigu i o urednom i pravovremenom uzimanju lekova, jer je uzimanje mnogih lekova vezano za jelo, te ih treba uzimati pre, za vreme ili posle jela

POMAGANJE PRI JELU

Gotovo svi bolesnici se mogu hraniti sami. Ako mogu da ustanu, treba ih poslužiti za stolom; ako ne mogu, treba im omogućiti da u krevetu sede što udobnije i drže pred sobom tanjir sa hranom. To možemo postići improvizacijom, stavljajući ispred bolesnika dasku koja leži na naslonima dveju stolica, sa svake strane kreveta. Kad bolesnik treba duže da leži, može se načiniti i stočić sa kratkim nogama, koji se postavlja ispred bolesnika na sam krevet.

Ako bolesnik ne može sam da sedne, treba ga uzdignuti i pomoću jastuka učvrstiti u polusedećem ili sedećem stavu. Jedan presavijen jastuk treba mu staviti ispod kolena, jer na taj način bolesnik lakše i sigurnije sedi. Ponekad je potrebno bolesnika pridržavati. To se čini na taj način što sednemo pored bolesnika, s njegove leve strane, i pridržavamo ga desnom rukom iza leđa. Ako bolesnika treba u isto vreme i da hranimo, tada sedamo sa desne strane, pridržavamo ga levom, a hranimo desnom rukom. Tom prilikom hrana treba da stoji na stočiću pored kreveta, sa desne strane. Ako bolesnik može da sedi, a ne može da se sam hrani, možemo sesti i ispred njega, malo postrani, tako da nam ne diše i ne kašlje u lice.

Bolesniku koji uopšte ne može da sedi (kočenje kičme, gipsano korito, opšta slabost itd.) treba koliko je moguće podići uzglavlje i okrenuti ga malo na levu stranu. Na taj način desna ruka ostaje slobodna. Hrana se stavlja na nizak stočić ili na stolicu pored kreveta, s leve strane, tako da se bolesnik može poslužiti sam. Ako se bolesnik ne može da okrene na stranu, treba mu tanjir sa usitnjenom hranom staviti na grudi. Takvim bolesnicima piće se daje iz specijalnih sudova sličnim ibricima (,,plovka“).

VEŠTAČKO HRANJENJE

Vrši se u naročito teškim slučajevima, na primer posle operacije na jeziku, u ustima, jednjaku, zatim prilikom preloma vilice, kod umobolnih, komatoznih (bolesnih) itd.

Veštački se hrana unosi kroz usta, nos, ili kroz trbušnu fistulu, posle operacije na jednjaku i želucu. Hrana se ubacuje u želudac pomoću specijalnog gumenog creva koje se provuče kroz usta ili nos i kroz jednjak sve do želuca. U vrh creva utakne se levak. Crevo sa levkom se uzdigne, pa se u njega sipa tečna hrana. Ovakvo hranjenje bolesnika može da vrši samo dobro uvežbano lice, te se zato i primenjuje gotovo isključivo u bolnicama.


Tags:, , , ,
Posted in: Ishrana

Comments are closed.

shared on wplocker.com