By March 16, 2013

Zapaljenje plućne maramice

Zapaljenje-plucne-maramiceKada smo govorili o sastavu grudnog koša i pluća, rekli smo da su pluća prekrivena plućnom maramicom, koja ima dva lista jedan uz pluća i jedan uz rebra i mišiće. Između, ta dva lista nalazi se prazan, bezvazdušni prostor, koji dozvoljava da jedan list maramice klizi preko drugog. Tako se omogućava povećavanje i smanjivanje zapremine pluća. Normalno kliženje listova maramice ništa ne ometa, i njihovo trenje ne izaziva nikakav osećaj. Ali ako se iz bilo kog razloga dogodi da jedan list postane nepokretan u odnosu na drugi, ili ako nastanu neke promene na njima, (zapaljenje, priraslice, povrede, rak), trenje listova postaje bolno, a ponekad i nemoguće.

Pošto su gotovo sva oboljenja plućne maramice izazvana bacilom tuberkuloze, to se od običnog zapaljenja maramice, ako se ne primeni dobro lečenje, može razviti plućna tuberkuloza. Zapaljenje plućne maramide može se javiti kod bolesnika koji već boluju od tuberkuloze pluća u većem ili manjem stepenu. Prema tome, svakom zapaljenju plućne maramice treba posvetiti mnogo pažnje i više puta za vreme oboljenja, pa i posle, pregledati pluća.

Smatra se da je zapaljenje plućne maramice lakša vrsta tuberkuloznog oboljenja, jer ono, naročito. ako je dobro lečeno, ne ostavlja tako teške posledice kao ostale vrste tuberkuloze. Može se čak reći da ljudi koji jedanput prebole zapaljenje plućne maramice postaju u izvesnoj meri otporni protiv plućne tuberkuloze.

Zapaljenje plućne maramice može izuzetno biti i reumatične prirode, a može biti izazvano i gnojnim klicama.

Oboljenja plućne maramice ili porebrice mogu biti raznolika po mestu, obimu i trajanju, ali uglavnom razlikujemo četiri vrste: suvo zapaljenje plućne maramice, zapaljenje plućne maramice sa vo dom, zapaljenje plućne maramice sa gnojem i priraslice plućne maramice.

Prve tri vrste su početna oboljenja, dok je četvrta samo posledica ove tri vrste zapaljenja.


Tags:, , , , , ,

Comments are closed.

shared on wplocker.com