By March 20, 2013

Priraslice plućne maramice

Woman with chest painSvako zapaljenje plućne maramice može ostaviti kao posledicu srašćenje (priraslicu) dvaju listova plućne maramice. Srašćenje smanjuje mogućnost klizanja jednog lista maramice preko drugog, a u isto vreme smanjuje i mogućnost slobodnog širenja i skupljanja pluća. Priraslice plućne maramice mogu da budu bolne ili bezbolne. Postoje periodi vremena kada su priraslice bolne, a to je u slučajevima kada zapaljenje bilo iz kog razloga postaje aktivno.

Do priraslica dolazi bilo taloženjem materija koje se nalaze u vodi (eksudatu), bilo direktnim prirastanjem zapaljenog dela plućne maramice za drugi list maramice.

Bolesnici koji imaju priraslice vrlo su osetljivi na nazeb i često posle nazeba ili znojenja osete kako ih mesto priraslice boli ili probada. Ti bolovi i probadanja mogu trajati samo nekoliko dana pa proći, ali se ponekad pojavi novo zapaljenje plućne maramice, suvo ili sa eksudatom, pa je zato ponovna pojava probadanja na mestu priraslice znak uzbune, koji treba pratiti i kontrolisati kako ne bi došlo do neželjenih posledica.

Ovo lako probadanje obično nije praćeno temperaturom, a ponekad čak nema ni kašlja. To je više nelagodan osećaj, lakše bockanje koje ne dozvoljava da se uzdahne duboko, ne dozvoljava slobodno okretanje grudnog koša i naglo podizanje ruke sa bolesne strane. Ponekad se bolesnik žali na neko žarenje ispod kože na mestu priraslice. Ako dobro posmatramo grudni koš pri disanju, primetićemo Da se obolela strana slabije kreće. Ovo je naročito upadljivo ako, su priraslice široke. Kod nekih slučajeva pojavljuje se i trajna deformacija grudnog koša, sa smanjenjem obolele strane.

Ako se pojave temperatura i kašalj, potrebno je ležanje i lečenje, kao kod svakog drugog zapaljenja maramice. U slučaju da nema temperature dobro je priviti na obolelo mesto slačicu. ili strugani ren i držati. četvrt sata, kao što je već rečeno. Vrlo dobro deluje i mazanje tinkturom joda, jedanput do dvaput dnevno. Može se uzeti i tri do šest aspirina dnevno, ali u tom slučaju mora se ležati, jer može nastupiti jače znojenje, a s tim i mogućnost novog nazeba i pogoršanja.

Osobe koje imaju priraslice treba da paze na svoje opšte stanje (kondiciju), da se čuvaju nazeba, naročito znojenja, i da se dobro hrane. U slučaju postojanja širokih priraslica plućne maramice za grudni koš, nastaju, kao što je rečeno, deformacije, pri čemu je obolela strana uvučena i manja od zdrave. Te široke priraslice smanjuju mogućnost disanja, pa je, prema tome, i radna sposobnost ovih bolesnika smanjena. Male priraslice ne smanjuju radnu sposobnost, sem za vreme ponovnog oboljevanja.

Bolesnicima koji su preležali zapaljenje plućne maramice preporučuje se, kada je to moguće, klimatsko lečenje u planinskim. mestima srednje visine. Morska klima, naročito za vreme letnjih meseci, nije dobra. Tek nekoliko godina kasnije, ako se ne pojavi nikakvo oboljenje pluća i plućnih žlezda, mogu osobe koje su bolovale od plućne maramice ići i na more, pa se čak mogu i kupati i umereno sunčati, ali pri tom moraju imati uvek u vidu da zapaljenje plućne maramice ostavlja trajne posledice, koje uvek, usled bilo kakvog slabljenja organizma, mogu izazvati novo oboljenje plućne maramice ili pluća.

Osobe koje su bolovale od zapaljenja plućne maramice ne smeju nikada zaboraviti da je to oboljenje bilo tuberkulozne prirode i da su, prema tome, podložni novim, većim ili manjim nastupima ove bolesti. Mnogi ljudi koji su bolovali od bilo koje vrste zapaljenja plućne maramice gotovo svake godine, a ponekad i više puta godišnje, osećaju probadanje sa ili bez kašlja, sa ili bez temperature. Kod tih će se ljudi, pre ili kasnije, ako se pravilno ne leče i ne cuvaju mogu se razviti pravo plućno tuberkulozno oboljenje. Zato oni koji su bolovali od plućne maramice, sve dok postoji i najmanji trag oboljenja, treba da žive prema lekarskom savetu i pod kontrolom, pazeći na ishranu, na svoj rad i pravilno korišćenje godišnjeg odmora odnosno klimatskog lečenja. Velika većina oboljenja od plućne maramice, kada se izleči, ostaje potpuno sposobna za rad.

Osobe koje boluju od priraslica plućne maramice treba de ostave duvan i da izbegavaju kafanski život. Nije redak slučaj da preterano igranje izazove ponovno zapaljenje plućne maramice, a isto tako ležanje na vlažnoj zemlji ili u hladovini posle zamornog rada i znojenja (žetva, kosidba, okopavanje).


Tags:, , , , , , , ,

Comments are closed.

shared on wplocker.com