By May 21, 2013

Priprema i upotreba klica od žitarica u ljudskoj ishrani

Svako seme je nosilac života i čuvar snage reprodukcije. U toku procesa klijanja seme sadrži bogate rezerve energije izražene u obliku sadržaja vitamina, enzima i minerala, pa se na osnovu najnovijih istraživanja slobodno može reći da klice predstavljaju neuporediti izvor elemenata veoma značajnih za održanje čovekovog zdravlja, pa prema tome i njegovog opstanka.

U toku procesa isklijavanja sadržaj skroba pretvara se u prost šećer. To je razlog zbog čega se mnoge isklijale klice (u članku ćemo pod izrazom klica podrazumevati pojam isklijale klice) mogu jesti i sirove. One se veoma brzo vare, pa pošto još uvek sadrže sve prirodne vitamine B-kompleksa, ovaj šećer pretvara se neposredno u energiju. Klice koje zahtevaju kuvanje potiču od soje i pasulja, a mogu se pripremiti za jelo posle 15-30 minuta kuvanja u pari.

Upotreba klica je jedna od najboljih metoda za poboljšavanje vrednosti hrane. U procesu isklijavanja povećava se količina vitamina C, B, E, A, G između 4-10 puta. U novije vreme u Engleskoj su izvršena naročita istraživanja na ovom području, jer je ova zemlja u obezbeđivanju ishrane svoga stanovništva umnogome zavisna od uvoza svežeg voća bogatog vitaminom C. Tako su engleski autori došli do sledećeg otkrića o povećanju količine vitamina C za vreme procesa klijanja.
priprema klica zitarica

Ovas, celo zrno 11mg
— posle klijanja od 96 sati 20 mg
— posle klijanja od 120 sati 42 mg
Grašak suvi
— posle klijanja od 24 sata 8 mg
— posle klijanja od 48 sati 69 mg
posle klijanja od 96 sati 86 mg

U skladu sa ovim evo rezultata istražiianja dr Bejlija sa Univerziteta Minesota koji je jedan od velikih autoriteta za pšenicu:

KOJE ĆE SEME ISKLIJATI?

Svako seme može da isklija. Lucerka (carica klijanja) najbolje klija. Zatim dolazi sočivo, pasulj, soja, pšenica, suncokret, grašak i gotovo sva zrna raž, ovas, kukuruz, žito (crvena i tvrda sorta, a ne belica), koji takođe daju hranljive izdanke.

Klice rotkve su veoma blage i imaju dobar ukus tako da su pogodne za spravljanje salata. Seme rotkve može da se pomeša sa lucerkinim semenom tako da zajedno klijaju, pa je taj sastav veoma bogat vitaminom C.

Klice crvene deteline veoma su slične lucerkinim klicama, ali im je ukus malo »oštriji«.

Prilikom kupovine semena treba voditi računa o njegovom kvalitetu, zatim da ne sadrži insekte i da nije obrađivano toplotno ili hemikalijama. Seme koje je termički obrađivano ne može da proklija.

Izlomljena zrna nemaju nikakvu vrednost, jer ne mogu da proklijaju.

METODE ISKLIJAVANJA

upotreba klica u ljudskoj ishrani

Postoji više metoda za postizaisklijavanja: u tegli, sudu, cezljki, na krpi. Prvo ćemo opisati -najbolji metod.
I. U tegli
To je najjednostavniji metod. Sve što je potrebno sastoji se u ovome:
a) tegla sa širokim otvorom i prsten a stezanje.
b) mrežica ili stara najlon čarapa c) seme celo, neoštećeno i neobra(vano hemikalijama.

Treba postupiti na sledeći način:
1) Preko noći potopiti seme (na primer 3 velike kašike lucerke staviti u teglu od jednog litra) u mnogo vode.
2) Iscediti vodu iz tegle (kroz mrežicu ili najlon) i dobro isprati seme.
3) Okrenuti teglu otvorom nadole (u ciniju ili nešto slično) i ostaviti je na mračnom i toplijem mestu.
4) Ispirati seme kroz mrežicu ili najlon dva puta dnevno (leti tri puta). držati teglu obrnuto postavljenu (polako protresti seme da bi se rasporedilo oko zida tegle).
5) Većina klica pogodna je za jelo kala dostigne dužinu od 0,5-1,4 cm.
Lucerkine klice najbolje su za jelo kada dostignu veću dužinu. Posle ce dobiti zelenu boju (vitamin A i hlofil).

II. U sudu
1) Početi sa klijanjem semena u tegli naročito lucerka po metodi koja je pisana u prethodnom odseku)
2) Posle drugog dana raširiti seme u tankom sloju, ali ravnomerno po dnu staklenog suda.
3) Dobro poprskati vodom 2-3 puta dnevno. Pokriti vlažnom krpom od grubog tkanja (obično od lana).
4) U roku od oko 5 dana lucerkine klice izgledaće kao zeleni ćilim. Tada su gotove za jelo i veoma ukusne.

III. U cediljki
1) Staviti lanenu krpu u žičanu cediljku.
2) Staviti ranije potopljeno seme i pokriti krpom i ostaviti da stoji na tamnom i’toplom mestu.
3) Pustiti toplu vodu preko semena ili ga dobro poprskati 2-3 puta u toku dana.

IV. Na čupavoj tkanini
1) Potopljeno seme raširiti preko čupave tkanine koja mora da bude dovoljno dugačka da se seme komotno raširi.
2) Umotati i ovu tkaninu, dobro ovlaženu, držati na tamnom i toplom mestu.
3) Ako se koristi ovaj metod, klice treba. upotrebiti pre nego što postanu suviše dugačke.
Kada klice dostignu odgovarajuću dužinu, mogu se u zatvorenoj tegli ostaviti da stoje u hladnjaku. Tako se mogu održati do nekoliko dana kao i svako drugo sveže povrće pravilno ostavljeno.

KAKO KORISTITI KLICE?

Kad god je to moguće treba izbeći bilo kakvu kulinarsku obradu i koristiti ih
sirove. Lucerkine klice ne treba nikada kuvati. Klice suncokreta su najukusnije kada nisu duže od 0,5 centimetara, Pšenične klice mogu da se samelju i da se u sirovom stanju upotrebe kao dodatak zdravim desertima. Lucerkine i suncokretove isklijale klice mogu se upotrebiti kao ukusni dodaci voćnim salatama i salatama od povrća.

Razni napici takođe se mogu upotrebljavati sa ovakvim klicama. Mogu se zaliti sokom od paradajza, raznim voćnim sokovima ili mlekom. Niko nikada neće ni pomisliti da je tom prilikom jeo klice. Napici obogaćeni sadržajem klica veoma su hranljivi.

Supe su mnogo ukusnije ako im se dodaju klice. Krem-čorbama jednostavno treba dodati šaku klica pre služenja. Nežne klice ne treba kuvati. Činija klica deteline lucerke veoma je ukusan dodatak svakoj čorbi. Veći izdanci klica koji nisu dovoljno meki, mogu se malo omekšati pre dodavanja čorbama.

Salate od povrća i voća biće ukusnije ako im se doda šolja klica. Klice od sočiva mogu da se omekšaju i dodaju salatama od povrća. Lucerkine klice veoma su ukusne ― same, ali i kao dodatak salatama od povrća. Pšenične klice i klice od suncokreta veoma su dobre u salatama od voća.

Deserti se mogu obogatiti dodavanjem svežih klica. Sladoledu i voćnim desertima mogu se dodati iseckane klice suncokreta. U svakoj porodici treba da se stekne navika svakodnevnog pripremanja semena za klijanje. Deca će se radovati jednom ovakvom zaduženju. Klice su veoma jevtine, ali zato nezamenljive i dragocene u savremenoj ishrani.


Tags:, , , , , , , , , , , , , , , , ,
Posted in: Ishrana

Comments are closed.

shared on wplocker.com